Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

23 av 24 kosttillskott innehåller steroider…

23 augusti 2013

Ja, många såg inslaget i TV4 Nyhetsmorgon där man tog upp en dansk studie som visade att 23 av 24 kosttillskott innehåller steroider. I morgonsoffan satt en expert: Åke Andrén Sandberg, professor i kirurgi på Karolinska. Många satte nog också morgonkaffet i vrångstrupen.

Annons

Av intervjun och expertkommentarerna fick i alla fall jag- och många med mig – uppfattningen att professor Sandberg verkligen tror att det stämmer att många kosttillskott som säljs på marknaden i Sverige innehåller steroider i större eller mindre grad. Och att Sandberg anser att ingen överhuvudtaget behöver kosttillskott.

Först får man nog börja fundera på vad kosttillskott egentligen är. Det kan i sin benämning vara allt från vitaminer och mineraler till fetter, proteiner och kolhydrater. De används för att komplettera den vanliga maten. Kosttillskott bör endast innehålla ämnen som finns i kost för att tituleras kosttillskott (enligt Wikipedia). Med andra ord kan nästan allt falla in här. Allt från multivitaminer till proteinpulver.

TV4 kosttillskott  kopia

Det som man i TV4 inslaget avsåg var troligen tillskott som används för att förstärka effekten av träning – eller lika väl ersätta måltider eller delar av måltider. Alltså proteinpulver eller kolhydrat- och proteinpulver i olika former.

Jag har läst och följt diskussionen efter dessa inslag och tror någonstans på det som Jacob Gudiol skrev på sin Blogg tranastyrka.se Jacob skriver på sin sida ”…Bland annat har forskaren själv uttalat sig och sagt att hans studie misstolkats av media och framför allt svensk media. Studiens syfte var att visa att det går att få tag i steroider genom att köpa produkter marknadsförda som kosttillskott på utländska internetsidor…”

Jacob brukar vara påläst om det han skriver stämmer så LETADE ju faktiskt forskarna efter produkter som skulle kunna innehålla steroider – och fann det. Det är en stor skillnad mot att köpa kosttillskott från lite olika ställen och då stöta på steroider i kosttillskotten.
Att observera så var detta också endast från utländska sajter och företag.

I Sverige finns det inga studier som visar på att det finns rester av steroider i ”vanliga” kosttillskott som proteinpulver och olika måltidsersättningar. Risken att hitta steroider i svenska produkter är försvinnande liten.

Utöver detta påstod Sandberg att kosttillskott och proteinpulver är helt onödigt, vilket jag också har synpunkter på. Men det tar jag upp i ett inlägg längre fram. Annars blir det här alldeles för lååååångt.

Sen kan man ju även undra varför man i tevesoffan väljer en professor i KIRURGI att uttala sig i ämnet kosttillskott. Vi har i Sverige många professorer och ämneskunniga som är bättre pålästa och uppdaterade kring ämnet…

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar