Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

3 år gammal ost

18 juni 2014

Jag har ett ostexperiment här hemma. Hos mig äter vi inte så mycket ost och någon gång köpte jag en bit hushållsost när barnen hade kompisar som sov över. Men den där osten öppnades aldrig innan den blev gammal, utan att jag hittade den när datumet löpt ut sommaren 2011.

20140618-140449-50689563.jpg

Annons

Då bestämde jag mig för att se vad som händer om den får ligga kvar i kylen. När möglar den?

Min ost är i dag snart 3 år gammal och på utseendet ser den lika fin ut som när den köptes. Inuti förpackningen – den är vacuumförpackad – flyter lite vätska omkring. Och det är lite vitare partier på ostens yta. Men inga tecken på mögel. Om nu inte det vita är mögel. Men möglig ost har jag sett många gånger i min kyl och den ser inte ut som detta.
Lite hårdare ost än vanligt, men annars ser den rätt fräsch ut.

20140618-140513-50713403.jpg

Elisabeth Höglund skrev i veckan i Aftonbladet att ostar behandlas med antibakteriellt medel. Osten täcks med medlet natamycin (eller E 235) för att minska bakterieangrepp. Och det här medlet finns tydligen på de flesta ostar. Kanske min ost är täckt av det. Och det är därför den inte möglar.

Min mamma hyvlade alltid bort de yttersta lagren av osten – både ovanpå och runtomkring. Hon tänkte på plasten som osten låg i. Och det var nog en klok handling. Även om plasten kanske inte påverkar så mycket (fast det tror jag i och för sig personligen att den gör på ett eller annat sätt), men för antimögelmedlet.

Jag återkommer om några år till om hur min ost ser ut då. Jag kan ju inte direkt påstå att jag blir mer sugen på ost av mitt experiment.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar