Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Normalt BMI men STOR mage

15 september 2010

Hej!
Jag har ett BMI på 23 men en jättestor mage. Midjemått 90, strax under naveln 97! Fick rådet att gå ner några kilo för att se om lite av magen skulle försvinna. Gick ner, och har nu BMI 22, men inget händer med magen! Min träning består av motionscykling 1 mil 4 gånger i veckan i bra tempo + styrketräning. Är det bättre med promenader/löpning än cykling för att få bort en mage? Eller måste jag svälta? Några tips? /Mvh Carina
 

Annons

Hej Carina!
För att bli av med magen så är det ingen större skillnad mellan promenader/löpning eller cykling. Alla motionsformer där pulsen ökar och andningen fördjupas till en något ansträngande nivå ger konditionseffekt och därmed ökad förbränning.

För hälsans skull är det som sagt viktigt med ett hälsosamt midjemått. Här rekommenderas under 80 centimeter för kvinnor (och under 94 cm för män). Det är även av intresse var överskottsfettet sitter. Är det mer löst och ”skvalpigt” fett under huden så är det inte så farligt för hälsan. Men är det mer fast fett som ligger innanför magmusklerna och därmed runt de inre organen så bör man se upp.

CBR003523

För att minska på fettet runt buken så är det viktigt att motionera, och der verkar du redan göra. Sedan är det viktigt att även se över sin livsstil. Mycket stress styr fettet till buken och lägger sig runt de inre organen. Här kommer kroppen snabbt åt fettdepåerna när det behövs. MEN det är ohälsosamt att ha extrafett här under längre tid. För att minska det fettet gäller det att även minska mängden stress i livet. Det kan vara stress på jobbet, i en familjesituation, social, sömnsvårigheter… eller en massa andra saker. Där vet du nog bäst – om det är stress som är problemet för dig.

Sedan har man även sett att vissa fetter i vår kost lättare sätter sig runt midjan. Här gäller det att främst undvika transfetter – de konstgjorda fetterna som kroppen inte känner igen. De finns ofta i produkter som konditorivaror som ska hålla i evigheter, torra soppor och dylika såser, vissa kakor och godsaker. På förpackningen står det ofta härdade fetter eller delvis härdade fetter. I bland kan vissa sämre fetter gömma sig bakom ordet ”vegetabiliska fetter”.

Så mitt råd är att fortsätta motionera som du gör. Se över mängden stress i ditt liv. Och uteslut transfetter. Satsa på mycket råkost och goda fetter som finns i rapsolja och olivolja. Stek i kokosfett (finns lukt- och smakfritt som är ekologiskt i många hälsokostaffärer). Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar