Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Nytt år i hälsans tecken

31 december 2010

Jag vill verkligen komma igång nu. 2011 ska bli mitt eget år, ett år för min egen hälsa. Men hur börjar jag? Jag har inte motionerat på 20 år, mest suttit stilla. Jag är lös i kroppen o går lätt ont i rygg och knän. /Berit

Hej Berit!
Grattis till ditt beslut om att 2011 ska gå i hälsans tecken och att du är beredd att satsa på dig själv!

Det absolut bästa du kan göra när du startar om, som du gör nu, är att börja vardagsmotionera mer. Varje steg stärker din kropp och dina muskler. Belastningen är relativt låg så lederna brukar klara av det fint. Så börja leta steg i vardagen. En stegräknare är toppenbra.

I takt med att du blir starkare så orkar du mer o kan gå längre. Börja så småningom att ta promenader på 15-20 minuter som du förlänger när det känns bra.

Ett vanligt fel när man vill komma igång är att man startar alltför hårt, att man tar i gör mycket. Så skynda långsamt är mitt råd. Och utmana samtidigt kroppen så du blir starkare. Den här vardagsrörelsen ger också bättre i re hälsa till hjärta, lungor o blodbanor.

Lycka till och var uthållig. Kom ihåg att du nu startar en ny vana för de kommande 20 åren – om inte mer.

Annons
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar