Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

För smala ben!

14 mars 2011

Jag är en tjej på 16 år som verkligen behöver råd! Jag är väldigt smalt byggd och vill ha större lår/vader. Jag har gått på gym i över ett år med regelbunden styrketräning, trots det går jag varken upp i vikt eller får mer muskler. Får jag större lår/vader om jag joggar? Folk påpekar ofta min vikt och att jag ser för smal ut, något som jag mår dåligt av. Så jag skulle uppskatta svar väldigt mycket! /Mvh Mikaela

Annons

Hej!
Tack för din fråga!

För att bygga muskler i lår och vader – och på andra ställen i kroppen – så är gymträning det som gäller. Genom att belasta musklerna mer än de är vana vid, som vid styrketräning, växer musklerna och blir större. Hur mycket de växer är individuellt och beror till stor del på dina gener. Titta på din närmaste familj, har de ocks smala lår och vader så ligger den formen i er genbank. Då kan du få något mer muskler men inte vänta dig jättestora resultat. Däremot blir du alltid starkare vilket ger dig mer kraft i vardagen och på fritiden.

Att springa förbättrar konditionen mest. Benen blir visserligen starkare men det blir inga stora muskler av löpning. Titta på maratonlöparna i världskass: de har smala och seniga kroppar. Sprinters har däremot muskulösa kroppar och de tränar mycket explosivt, det vill säga mycket kraft under en kort tid.

Så mitt tips är att fortsätta styrketräna. Spring gärna för konditionens skull och för att stärka hjärta och lungor men vänta dig inga större benmuskler.

Tänk på att äta bra och att äta proteiner (ägg, fisk, kött, tofu) både före och framför allt efter träningen. Inom 20 minuer efter ett styrkepass bör du få i dig något, som ett glas mjölk och en banan, eller keso och frukt. Då hjälper du kroppen att bygga upp sig och musklerna att växa. Ät därefter en måltid inom 90 minuter efter avslutad träning.

Lycka till!
/Katarina

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar