Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

50 år – går det utför sen?

24 september 2013

Flera av mina bekanta närmar sig de 50, eller har passerat denna ”magiska” födelsedag. Förresten, varför har vi gjort en så stor grej av att fylla 50? Det är ju faktiskt bara en dag som alla andra egentligen.

Annons

När jag var liten var man gubbe respektive tant när man var 50. Nu känns det som att gränserna har flyttats fram. Eller är det bara för att jag själv närmar mig den åldern? Men visst  känns det lätt overkligt att nästa jämna tal som jag fyller är 50. Femtio år! Själv känner jag mig som 30-35 fortfarande.

Jag möter många män och kvinnor som nästan har gett upp vid 50. Man tittar på den traditionella livskurvan med en topp vid 50 och sen går det rakt ned mot graven. Man har blivit orörlig, inaktiv, äter onyttigt, rund om magen, stressar, röker kanske, sover halvkasst. Trött i kropp och sinne. ”Äsch, inget att göra, jag är ju snart 50, det är åldern”.

NEJ! Tusan heller! Jag vill inte tro det! Om nu toppen kommer vid 50, varför inte försöka hålla sig kvar där på topp sen? Det är ju då som man har skaffat sig erfarenhet, då som man kanske kan ta sig mer tid att bry sig om sig själv, som livet på krogen inte lockar lika mycket längre, som barnen är mer självständiga. Det är ju liksom då som man ska använda sig av allt som man har gjort fram tills dess.
Och ”nu för tiden” är det många som byter partner i medelåldern. Det är väl ännu en anledning till att hålla igång och hålla sig fräsch!?

Women Wearing Colorful Bathing Caps

Och om  man nu känner sig trött, inaktiv, mysmjuk, halvfet eller något annat, så kan man absolut göra något åt det! All motion och rörelse är bättre än ingen! Det gäller att hitta sin nivå, börja där och sedan öka stegvis så kroppen hinner med. Och det är aldrig för sent att komma igång. Och det går (i princip) alltid att bli starkare och få mer krafter.

Själv satsar jag på att fortsätta vårda min hälsa och min kropp lång tid framöver. Jag vill verkligen inte bli en trött, uppgiven, inaktiv person som sitter där i soffan och suckar över att allt känns tungt. Jag har min aktiva mamma som en förebild. Hon höll igång ända fram till slutet då sinnet gav upp på grund av sjukdom vid 82 års ålder, och sedan gick hon bort kort efter det. Men innan dess tränade hon alltid för att må bra och för att orka med livet. Och för att orka bli gammal. Det ska jag med.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar