Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

5:2 studie

21 maj 2014

Vetenskapens värld visade i veckan ett program om 5:2 dieten. Dieten handlar ju om kalorirestriktion eller ”fasta” två dagar i veckan medan man får äta vad man vill de fem andra. Ett sätt att hålla kontroll på matintaget och ett sätt som man tror ger fina hälsoeffekter också.

Annons

Här i Sverige pågår just nu en större studie där man just tittar på hälsoeffekterna av dieten. I Vetenskapens värld pratade man lite om denna studie. Hittills har effekterna av dieten varit fina – många värden förbättras i kroppen.

Men jag blev lite fundersam över studiens upplägg – eller i alla fall så som upplägget presenterades i Vetenskapens Värld. Det verkar inte som att man reglerar motionen för personerna utan deltagarna för röra sig fritt.

Vissa som inte har motionerat så mycket hittills började under studien att träna – både på gym och att röra sig mer i vardagen.
Men då har man ju ingen som helst aning om vilka positiva effekter som kommer från 5:2 och vilka som kommer från ökad motion. Det kan ju lika gärna vara den ökade mängden rörelse som bidrar till de goda resultaten. För att utvärdera effekten av en förändring i livsstilen så bör det vara enklast att ändra endast en parameter. Resten bör vara så lika som möjligt.
Den som inte motionerat något alls borde få restrikioner om att INTE röra sig mer under studien – då kan man mer direkt se vilka effekter som kommer från dieten. Så fort man ändrar flera parametrar samtidigt så blir det svårare att veta vilken av dem som bidrar med de positiva resultaten. Eller om det är kombinationen av de båda som ger mest effekt.  Men förhoppningsvis har man kontroll på detta i studien – att det bara var Vetenskapens Värld som var otydliga.

En annan tanke som dök upp är hur 5:2 påverkar vid träning, alltså lite hårdare träning än bara vardagsmotion och lättare gymträning. Det vore intressant att se.
Dessutom vore det intressant att se hur de kognitiva förmågorna påverkas under ”fastedagarna”. Man har ju tidigare sett att liten mängd kolhydrater ger nedsatt förmåga till problemlösning på vissa arbetsplatser, liksom sämre prestationsförmåga vid fysiskt krävande uppgifter/motionsformer. Vetenskapens Värld visade ett sådant program tidigare som jag skrivit om här.

Jag följer med intresse 5:2 studien. Och visst är det säkert ett bra sätt att hålla nere kaloriintaget för gemene man som vardagsmotionerar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar