Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

6 åringar får rekommendation om motion

22 mars 2015

Sexåringar får nu riktlinjer om motion. En timmes rörelse om dagen, som kan vara att gå till och från skolan eller förskolan, leka på rasterna och liknande. Utöver det behöver de även röra sig 3 ggr/veckan så de blir svettiga och pulsen ökar.

Annons

IMG_7083

 

Jag tycker det är perfekt att det kommer rekommenationer för barn och unga. Men samtidigt lite sorgligt att det behövs. Frågan är om det behövdes riktlinjer om det här när min generation växte upp på 70-talet. Eller var det så att barnen rörde på sig mer helt naturligt?

Min upplevelse är att det sistnämnda är det som stämmer. Det fanns ju inga teve- eller dataspel utan man var ute hela dagarna efter skolan och lekte – förutom när man gjorde läxor eller läste böcker. Barnprogram fanns det ju bara en halvtimme av (eller en timme per dag men den andra halvan minns jag som extremt tråkig så den såg jag sällan).

Nu ägnas en stor del av fritiden framför dator och teve. I stället för att ses så skypar man. Stillasittande.

 

IMG_8812.JPG

 

Mer om de här riktlinjerna dyker upp i veckan. Forskarna ser gärna att det blir mer planerad idrott i skolorna. Sverige är tydligen ett av de länder med minst antalet timmar idrott i skolan om man jämför med andra EU länder.

Jag gillar så klart förslaget. Samtidigt som det är trist att det måste till lagstiftning om detta. Vart tog spontanleken vägen?

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar