Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Alkohol och träning

21 november 2011

Jag har en fundering angående träning dan efter att man konsumerat alkohol. Ska man avstå helt eller är det ok att träna om man själv känner att man har ork?

Om man kan träna ”dagen efter” beror framför allt på hur mycket alkohol man drack och hur man mår. Om kvällen var riktigt blöt bör man generellt inte motionera dagen efter. Men ett glas vin är vanligen inget problem.

Annons

Efter alkoholintag är kroppen inställd på att ta hand om och bryta ned alkoholen. Dessutom hämmas fettförbränningen av större mängder alkohol. Konditionstränar du dagen efter kommer du att känna dig ovanligt kraftlös eftersom fett är ett viktigt energiförråd vid just uthållighetsträning.

”Dagen efter” är vanligen även fokus och koncentrationsförmågan sänkt, vilket försämrar prestationsförmågan och ökar risken för skador. Intag av alkohol medför att kroppen blir lätt uttorkad (om man inte tillför extra vatten efter alkoholintaget) vilket också försämrar prestationsförmågan.

Att träna efter en blöt kväll är alltså inget jag kan rekommendera. Men den som upplever att träningen dämpar olustkänslan och ”ångesten” i kroppen kan ju motionera på en lättare nivå. En promenad är aldrig fel, men hårdare aktiviteter och regelrätta träningspass bör du undvika.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar