Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Appropå Zytomierskas kritik av Josephine

9 november 2012

Hur ska man se ut efter att ha tränat på SATS i 13 år? Det är en fråga som det har pratas mycket om de senaste dagarna. Främst efter bloggerskan Katrin Zytomierskas kritiska uttalande om SATS  reklamaffisch av en kvinna som heter Josephine. Katrin tycker att Josephine är otränad och ur form. Hon borde, tycker Katrin, vara mer vältränad och väga mindre efter flera års tränande på SATS, och hon kritiserar även att modellen ser osminkad ut och att hon har stripigt hår.

Annons

SATS förklarar att de vill visa upp vanliga medlemmar och visa på bredden av medlemmar genom val av affisch-ansikten: unga, gamla, tränade, nybörjare, smala och mulligare.

Jag tycker det här är en intressant debatt. Fast jag tycker samtidigt lite synd om Josephine och hoppas innerligt att hon inte tar åt sig av en bloggerska som letar efter något att kritisera, och nu råkade det bli Josephine.

Debatten belyser verkligen den syn som fortfarande tyvärr ofta finns hos folk: att man måste vara vältränad och deffad för att gå på gym. Att man måste ha som mål att bli smal.

Varför i hela friden kan inte Josephine få väga det hon gör. Vad är det med Josephines vikt som retar gallfeber på Katrin? Är det provocerande att en ”vanlig” människa vill gå på gym, men faktiskt inte eftersträvar det utbredda skönhetsideal som råder: att man ska vara ung (vilket Josephine ser ut att vara), snygg (vilket jag tycker Josephine är), smal och vältränad.

Jag menar, vi vill väl att alla människor ska känna sig hemma på en träningsanläggning oavsett den heter SATS, Friskis & Svettis, World Class eller något annat. Visst finns det vissa anläggningar som mer eller mindre är som skönhetsfabriker för vältränade personer utefter en stereotyp mall. Men dit behöver man inte gå. Men de flesta andra säger sig vara öppna för alla människor.

Vi VET ju i dag – med all forskning i ryggen – att det är otroligt bra för hälsan att motionera och röra på sig regelbundet, oavsett vikt. En lätt övervikt påverkar hälsan mindre om man motionerar samtidigt. Och då måste ju alla känna sig välkomna till träningsanläggningar för att det ska kunna bli verklighet. Och vart tog träning för att må bra vägen? För att det är roligt och att det är skönt? Att man blir glad och nöjd?

Tänk om det är så att Josephine har vägt 20 kilo mer för något år sedan, och nu stegvis har gått ner i vikt och håller sig stabilt på sin nuvarande trivselvikt. Det är ju lysande! Ska inte Josephine då få visa upp sin kropp och känna sig stolt?

Jag tycker det är var persons ensak hur man vill se ut. Visst är övervikt en skenande hälsofara i vårt samhälle. Samtidigt vet vi att motionen ökar på hälsokontot även om vikten är för hög. Så vad gör en lite mullig kropp om man i övrigt mår bra?

Jag tror faktiskt att många hälsofanatiker – dit kanske Katrin vill räkna sig – mår sämre än de som är lite mulliga, eftersom hälsofanatikerna hela tiden jagar efter optimal hälsa. Stressen att pressa in en massa träningspass, rätt mat i rätt balans, få rätt tillskott, undvika alla kemikalier, laga all mat själva, och ha rätt smink, rätt kläder, rätt frisyr, rätt kroppsform, rätt ansiktsuttryck tror jag sänker personen som helhet mer än det ökar på hälsokontot. Stressen att passa in och göra RÄTT äter upp vinsten i ökad hälsa. Och vem tusan bestämmer vad som är ”rätt”?

Livet går upp och ned. Vissa perioder har man mer tid och utrymme i vardagen för träning och hälsa, vissa perioder mindre. Men hitta en lägsta nivå som du är nöjd med och utgå från den.

Så gott folk: våga slappna av och tyck om dig själv. Motionera regelbundet och hitta en trivselvikt som du är nöjd med. Ät sunt och gör små förändringar som gör stor skillnad i långa loppet. Gör NÅGOT för din hälsa, i stället för inget alls. Det ger utdelning i slutändan.
Och strunta i vad alla andra tycker och tänker om din vikt och ditt utseende. Det finns alltid folk som tycker att du/jag är ful. Tjock. För lite/för mycket/fel sminkad. Fel frisyr/hårfärg. Fel kläder/märken/färgton. Gör fel övningar/träningsprogram/teknik.

Jag tänker direkt vad Katrin har för synpunkter på mig efter alla de böcker och artiklar jag skrivit och alla foton som visat upp mig. Suck. Orkar inte ens tänka på det, för listan på alla ”fel” som jag har blir alldeles för lång. Där ligger till och med barnens önskelista på julklappar i lä!
Men jag har en trivselform som hjälper och stöttar mig i det som jag behöver min kropp för. Och jag äter sund mat som jag mår bra av och som även bygger upp min kropp och mitt sinne. Sen finns det mycket som kan ändras. Men jag mår bra. Njuter av vardagen och av livet. Hinner med det mesta som jag vill prioritera. Och hinner även bara vara och njuta av livet, mina barn och min sambo. I stället för att rusa runt och stressa upp mig för att jag inte lever upp till omgivningens skönhetsideal.

Tänk, Katrin, jag som JOBBAT med träning i 25 år. Och jag som TRÄNAT i 40 år! Jag som till och med har visat upp min bara mage – som INTE har 6-packet framme! ATT JAG KAN SE UT SOM JAG GÖR! DET om något borde ju vara en skandal…!

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar