Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Att fylla på under och efter ett lopp

18 augusti 2014

Ja, då är alla mina största lopp över för denna säsong. CykelVasan 90 var ”finalen”.

Efter ett längre lopp är det viktigt att fylla på med bra mat som är full med näring – inte bara kalorier. Självklart behöver man kalorier också eftersom man gör av med en del under loppet. Min pulsklocka V800 visar att jag förbrukade knappt 2.000 kalorier extra under mitt cykellopp.
Så ät så bra som du kan. Men i värsta fall trycker du bara ned det som kroppen tar emot. Kalorier är viktigt att få i sig efter längre lopp – framför allt för de som exempelvis kört Ironman i lördags. Ät ät ät. Och när kroppen lugnat ned sig kan man försöka tänka på att få in balanserad näring också.

Annons

Under CykelVasan finns det stationer längs hela vägen där det serveras vatten, Enervit sportdryck, kaffe, bananer, släta bullar, blåbärssoppa, bars… Kanske det fanns ännu mer men jag tittade inte så noga. Själv har jag svårt att äta något under ett längre lopp – det vet du som följer mig sedan tidigare. Efter någon timmes träning säger det stopp i min kropp och jag mår illa så fort jag får in något ätbart i munnen. Tuggorna växer och växer. Så om jag ska äta något måste det vara i början av loppet.

Samtidigt är det bra att tänka på att äta det magen är van vid under loppet. Jag hörde flera efteråt som klagade på magproblem efter att ha hällt ned både blåbärssoppa (som de aldrig annars dricker), kaffe, ny typ av sportdryck (Enervit), bullar och annat under cyklingen. Klart magen gör uppror om man är ovan vid den blandningen. Framför allt om man samtidigt är aktiv under ovanligt lång tid.

Om du ska köra ett lopp är det superviktigt att du lär kroppen att ta emot sportdryck och mat under tiden. Jag tränar på detta medvetet inför varje lopp jag ska köra – ändå har jag problem med att äta. Nu lyckades jag peta i mig 0,75 banan under CykelVasan. Och jag fick i mig 1 bit av en energibar (cirka 1 cm x 1,5 cm stor) som jag skurit upp i bitar och som jag är van att äta när jag tränar. Alltid något. Och jag blir bättre på att äta i takt med att jag tränar på det. I stället ser jag till att dricka energi i form av dryck som jag är van vid.

Så träna på att äta under motionspassen. Och ät det du är van vid under loppet – i alla fall om loppet pågår under mer än 90 minuter. Att testa nya sportdrycker under ett lopp kan också få magen i olag vilket inte är skoj. Därför bär jag ofta med mig den dricka som jag vill ha under loppet, och som magen är van vid. Eller vänj kroppen under några veckor innan vid den energidryck som serveras under loppet.

Efter CykelVasan erbjöds det mat till alla, och efter ett lopp är det viktigt att fylla på reserverna igen. Det gör att du snabbare återhämtar dig och det kan även boosta immunförsvaret. Själv har jag tyvärr svårt att äta något direkt efter lopp. Illamåendet av mat ligger kvar några timmar efteråt. Så jag skippade maten som ingick efter CykelVasan. I stället försöker jag äta det som kroppen kan ta emot: nötter av olika slag – både naturella och lätt saltade, lite torkad frukt med nötterna, någon bananbit, kanske ett kex eller skorpa, återhämtningsdryck, fräsch dryck med mineraler som boostar återhämtningen (det är sockriga drycker som jag inte kan få i mig mot slutet eller efter loppet). Det gäller att fylla på och hitta det som den egna kroppen ”tål”.

Sen blir det bra mat på kvällen, trots att jag inte är hungrig. Kyckling, kött eller fisk och någon form av pasta till det.

Dagen efter loppet är jag däremot superhungrig och då äter jag vanligen 4 bra mål mat under dagen. Då

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar