Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Att springa på löpband jämfört med utomhus

21 januari 2013

När snön ligger moddig på marken och döljer isande hala fläckar är det många som väljer att springa inne på löparband i stället för utomhus. Och många skippar utomhuslöpningen även när temperaturen kryper nedåt i minusgrader. Själv är jag van att springa utomhus året runt och börjar fundera på mina längre lopp när temperaturen kryper nedåt 23-25 minusgrader.

Annons

Är det någon skillnad mellan att springa ute och på löparband? Ja, det finns några tydliga skillnader:

På löpbandet flyttar bandet dina fötter
Ja, det gäller alltså på vägen bakåt. I luften får du så klart lyfta fram fötterna själv. Men när foten väl har landat på löpbandet så transporterar bandet bak din fot i takt med att bandet rullar. Du behöver alltså inte aktivt tryck fram din kropp över foten utan kroppen är mer eller mindre stilla och foten rör sig bakåt på bandet.

Springer du ute måste du aktivt skjuta fram kroppen själv. Foten är ju stilla i underlaget och du måste se till att kroppen rör sig framåt över den. Annars tar du dig ju inte framåt.

Så springer du mycket på löparband så kan det kännas superjobbigt i början när du springer ute, för vadens och fotens muskler måste plötsligt börja jobba på ett helt annat sätt. Det är något att tänka på när du tränar – såsom Sara gör – inför att springa ett visst lopp.

För att komma runt det här lite så kan du höja lutningen något på bandet. Lutningen gör ju inte att fötterna åker bakåt på något annat sätt men det blir lite mer jobbigt i alla fall. Ett annat tips är att träna vaderna och fötterna parallellt med löpträningen på bandet.

Bandet är fullständigt platt
De flesta löparband är helt platta och jämna. Springer du utomhus så är underlaget många gånger ojämnt. För även om du mest väljer asfalt så kommer det asfaltskanter, ojämnheter, gupp och annat. Att träna främst på löparband ger en falsk trygghet till hjärnan och kroppen och man lär inte upp proprioceptionen (led-muskelsinnet) på samma sätt. Man lär alltså inte hjärnan att läsa av och korrigera kroppsdelarna lika aktivt som det behövs om man springer utomhus på ojämnt underlag. Allra bäst är det så klart ute i terrängen. Här måste kroppen och hjärnan hela tiden läsa av ojämnheterna och korrigera fotens och de andra ledernas positioner för att inte trampa snett och skada.

Med ojämnt underlag aktiveras även de djupa musklerna kring lederna mer, som de djupa mag- och ryggmusklerna. Det sker inte på samma sätt vid platt underlag.

Att träna på löparband och därefter springa i terräng kan innebära att magens och ryggens djupa muskler är relativt otränade och okoordinerade för uppgiften och kan tröttna snabbt under löpturen ute.

Jämför aldrig hastighet på bandet mot hastighet ute
En relativt vanlig kommentar är att man inte kan springa lika snabbt ute som på löparband, och det kan stämma. Svaret ser ni delvis här ovan. Vissa blir så fascinerade av kilometer tid och prestation att de därför väljer bort att springa utomhus eftersom kilometertiderna blir sämre. Helt absurt, tycker jag! Visst skiljer kilometertiderna men då får man väl jämföra tiderna på bandet med varandra, och tiderna utomhus med varandra. Annars blir det som att jämföra äpplen med päron.

Och så är det ju naturen
Att springa i naturen ger ett lugn i själen och en helt annan helhetsupplevelse än att springa på ett löparband inomhus. Visst kan man titta på sig själv i spegeln inomhus (om man tycker det är skoj) eller titta på teven som distraktion, men man missar hela naturupplevelsen. Här kan du läsa en artikel som visar att naturen påverkar den mentala hälsan på ett fint sätt.

Men visst är ett löparband ett riktigt bra träningsredskap vintertid. Och för att få träningen att bli av. På löparbandet kan man springa hemma även när barnen sover – det går ju inte att sticka ut på en löparrunda då om man är själv hemma som förälder till mindre barn. Och så är det perfekt för alla som har svårt att ta sig fram på snö och is.

Min filosofi är som vanligt: allt är bättre än inget. Gör det som stödjer dig till bättre hälsa!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar