Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Att träna med personlig tränare

18 juli 2011

Hej Katarina! Min fråga är: jag har velat att komma igång med träning i flera år, det känndes att jag var motiverad föra året så jag köpte årskort, men totalt på hela året använde jag koret bara 3 gånger vilket kändes helt onödigt.. Men nu vill jag träna med en personlig tränare. Jag blir tacksam om jag får tips och råd.

Annons

Hej!
Ja, att ha egen motivation för att träna är ett första och viktigt steg för att komma igång. Sedan gäller det, som du säger, att skapa tid för att komma iväg, och att verkligen prioritera träningen. Här kan en personlig tränare hjälpa till. Tränaren hjälper dig även att välja övningar som passar just dig, så att träningen känns meningsfull. Annars kanske det kan kännas som att man går runt och gör lite övningar här och där men inte riktigt får till en röd tråd. Det hjälper den personliga tränaren till med.

Tränaren finns där för dig. Du kan använda honom/henne till träning, råd, tips, testning, kostråd… Det är din tid och du bestämmer själv vad du vill ha ut. Tillsammans lägger ni vanligen upp en plan för din träning och hälsa.

Vänd dig till en träningsanläggning nära dig och se om de har personliga tränare. Gå gärna till anläggningen och spana in tränarna innan du bokar tid med någon av dem. Det är viktigt att personkemin funkar mellan dig och tränaren, så du känner dig hörd, samtidigt som tränaren ska kunna pressa dig lite – om det är vad du vill. Så besök gärna anläggningen och bilda dig en uppfattning om vem som skulle kunna passa dig.

I dag anlitar många en personlig tränare, ung som gammal, nybörjare som elit. Själv jobbar jag främst som personlig tränare med inriktning på att se vilka rörelser som fungerar i kroppen och vilka som inte fungerar så bra. Jag håller till i Stockholm. Jag testar vilka muskler och rörelser som fungerar och vilka som inte riktigt är med. Och vilka kompensationer som finns. Sen ser vi hur vi kan komma tillrätta med problemen. Det kan vara ett ont knä eller rygg, problem med en axel eller bara att man vill kunna orka springa längre och fortare.
Andra personliga tränare jobbar mer med ren fysträning, där du får rejäla träningspass och bygger upp din allmänna fysik.

Välj tränare efter ditt mål. Och du, våga även byta tränare om det inte känns 100 % rätt.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar