Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Att våga vara sig själv

14 juli 2014

Tyck om dig själv såsom du är, bortanför smink, hår, naglar och annat vad det nu kan vara. Det är budskapet i ett klipp som snurrar på Facebook just nu. Ett viktigt budskap, inte minst för alla unga tjejer och kvinnor.

Annons

Det är Colbie Caillat som sjunger om ämnet på sin nya platta.

elle-02-colbie-callat-half-half-lgn

Foto från: Courtesy of Republic Records – finns här på sidan

 

Jag tror, eller i alla fall hoppas, att detta är ett större problem i USA än här i Sverige. Men ändå är jag mycket medveten om att det existerar även här. Det är så sorgligt att man som kvinna inte ska kunna gå ut utan smink, ”fin-kläder”, håret fixat, liksom allt annat. Att man känner sig naken som man är. Att man inte duger utan en fasad av ytlig förbättring.

Jag påstår inte att jag är en kändis, men jag blir relativt ofta igenkänd. Och ibland har jag tänkt tanken att jag är så glad att inte vara kändis, för tänk att då att hamna på löpsedlarna som den sämst klädda kvinnan när jag strosar iväg till fritids för att hämta barnen i mjukis- eller träningskläder och helt utan smink. Eller i affären när jag går omkring med lite uttvättade kläder som är ursköna. Tänk att ha fotografer hängande bakom mjölkdisken för att ta foton på håret som hänger blött efter duschen, och som jag inte orkade torka.

Om du undrar om jag är Photoshoppad i MåBra tidningen så är det två saker som fotografen gör med mig:
1. Tar bort en stor åder (blodkärl) som jag har mitt i min panna – när jag tränar och tar i kan den blir stoooor, och på bild ser den enorm ut.
2. Tar bort min pigmentsförändring som jag har ovanför höger ögonbryn och som jag fick efter mina graviditeter.
Annars är jag såsom jag är. Han ändrar aldrig något på min kropp som gör armarna smalare (eller större), tydligare muskler, smalare mage eller sånt. Jag ser ut i verkligheten så som jag gör på fotona i tidningen, förutom dessa två saker. I tidningen är jag dock mer sminkad än vanligt.

20140714-102735-37655631.jpg

 

Men tänk de kvinnor som är så identifierade  med sin sminklåda att de inte KAN eller vågar gå ut bland folk utan att först sminka och klä upp sig. Eller de kvinnor som känner att de måste gå upp innan sin man för att sminka sig innan mannen får syn på dem på morgonen. Att utan smink kan man inte möta någon annan person.
Eller kanske det är sig själv man inte kan möta? Sin egen bild. Sig själv utan en massa lager av yta?

Till min klinik på Access Rehab cyklar eller springer jag ofta. Jag har träningkläder, och min sminkväska består av mascara på ögonfransarna och mörk penna på ögonbrynen. Mer är det inte. Det finns även flera dagar då jag helt har glömt bort att sminka mig.
Vissa dagar kommer kvinnor till mig och säger ”Det är som att möta kungen att få tid hos dig”, ”Jag är star-struck”, ”Katarina, du är som en rockidol för mig”. Ofta handlar det om kvinnor som haft enorma problem med sina magar och som slutligen via MammaMage hittat ett sätt att förstå vad det är som har hänt med deras kroppar – och även ge förslag på en lösning som ofta kan hjälpa.
Av kommentarerna blir jag glad. Jag gillar att kunna hjälpa andra personer, framför allt som de här kvinnorna som inte blivit lyssnade till av någon (japp, jag är väl en ”hjälpare”). Samtidigt säger känner jag inte igen mig. Jag är ju bara jag. Ingen stjärna eller person att se upp till. Jag vill bara leverera saker som kan hjälpa kvinnor att må bättre.

20140714-102004-37204039.jpg
Nytränad.

I bland tänker jag tanken hur jag uppfattas utåt av de som rest genom halva Sverige för att träffa mig. Och där står jag helt osminkad och med träningskläder. Inget flashigt eller coolt alls. Bara Katarina på sin klinik. För det är ju det jag är. Men samtidigt som jag tänker tanken så lägger jag den åt sidan. Jag kan inte styra vad andra tycker och tänker. Jag är som jag är, och jag är i stort otroligt nöjd med det.

Det jag vill säga med det här långa inlägget är att det är sorligt om vi kvinnor (kanske även vissa män) inte kan känna sig bekväma med bara oss själva. Att vara stolta över sig själva såsom de/vi är. Att inte behöva ta på en yta för att passa in, förbättra, förfina. Om personer i omgivningen inte kan gilla den man är, då kanske man bör välja andra personer i sin närhet?

Så ni kommer nog fortsätta att se mig osminkad i mina omgivningar liksom på min klinik emellanåt när jag har glömt min mascara hemma. Men jag är fortfarande Katarina och har samma förmåga att hjälpa dig att hitta dina inre djupa muskler – eller vad du vill ha hjälp med för något. Och jag är fortfarande den vän som står mina vänner nära, liksom mamma och partner.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar