Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Barfotaskor, något för mig?

23 juli 2012

Hej!
Tack för bra blogg. Jag springer två gånger i veckan, ett år tillbaka. Var löpare i min ungdom men småbarn och jobb gav ett 20 år långt uppehåll. Mest promenader. Nu har jag börjat jogga igen och hittills sprungit i vanliga löparskor som är uppbyggda. Jag kollade mig på en butik och jag faller in på foten, sa de. I vardagen har jag alltid inlägg. Hemma går jag med Birkenstock för att få stöd. Jag har nu tagit bort mina inlägg när jag springer och det fungerar ok. Får rätt mycket träningsvärk i vaderna. Nu ska jag köpa nya skor och står i valet och kvalet.
Barfotaskor är populärt. Jag gillar idén om att vi är födda utan skor och ska springa utan skor som förr i världen. Men är barfotaskor något för mig? Vad ska jag satsa på för skor?
MVH Mia

Annons

 

Hej Mia!
Tack för din fråga. Det är många som undrar om just sko-val.

Som du skriver så är vi födda utan skor, och i många tusentals år har vi gått barfota. Den största skillnaden är att man då gick barfota ända från det att man föddes, varje dag. Och vi rörde på oss mycket. Nu får vi skor så fort vi börjar gå utomhus. Och rör oss mycket mindre. Skorna byggs upp för att stödja foten, vilket samtidigt effektivt tar bort arbetet för alla stabiliserande muskler i foten. Fotens muskler blir slappa och svaga i takt med att åren går. Till slut krävs det att vi har uppbyggda skor för att sköta stabiliteten. Om vi inte sätter igång och aktivt träna våra fotmuskler.

Så om man vill börja med barfota-skor tycker jag att man först ska plocka bort stöd och inägg i vardagen. Om man inte orkar stödja foten ens i vardagen när du bara går, då finns det ingen chans att musklerna ska orka stabilisera fötterna när du springer. Belastningen ökar ju mångfalt vid varje steg. Så bort med inlägg och gå barfota hemma så ofta du kan. Och starta med fotgymnastik. Jag lägger in exempel på övningar i ett annat inlägg.

Traditionellt är löpskor uppbyggda i hälen så att hälen slår i först. Barfotaskor har platt sula. Detta påverkar hur belastningen träffar foten och kroppen. Så om du vill gå mot barfotaskor är det en god idé att först köpa skor som har en lägre häl. Det är nummer ett. Sen kan du stegvis gå mot plattare skor och utan stabilitet.

Men samtidigt som du vill börja använda barfotaskor måste du titta på din löpstil. När skorna blir plattare och utan stöd så krävs en löpstil där du landar mer mitt på foten (vid framfoten). Samtidigt krävs att du landar med foten UNDER kroppen vid varje steg – inte framför kroppen. Om du byter till platta skor utan att ändra löpstil (från häl-löpare till framfots-löpare där du landar UNDER kroppen) så bäddar du för problem i kroppen.

Så mina råd är:
– köp först skor som har lägre häl, och fortfarande lite stabilitet till foten så du vänjer dig. På sikt kan du gå över mot barfotaskor, men det tar nog några år innan du är där.
– ta bort inlägg i vardagen och gå utan skor hemma så ofta du kan
– börja träna fotens muskler och fotens rörlighet och styrka
– ta hjälp för att lära om till en ny löpstil.
Kontakta exempelvis Fredrik Zillen på www.springsnabbare.nu eller Rubin och Lisa på www.runningsweden.se
– börja gärna med barfotaskor i vardagen. Så du stegvis vänjer kroppen vid den belastningen. Sen kan du börja ta kortare promenader som du ökar på. Och sen börja gågga/jogga korta sträckor som du förlänger.
– planera förändringen på lång sikt – ge dig minst ett år för att lära om till nytt. Annars är risken stor att du överbelastar strukturer i kroppen och åker på en skada. Framför allt eftersom du varit inaktiv i så pass många år. Själv har jag ändrat löpstil stegvis under 1,5 år nu. Och har fortfarande kvar att lära…

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar