Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Barnfetma

15 september 2013

Dagens Nyheter skriver idag om barnfetma, som verkar vara en klassfråga i Sverige. Generellt verkar andelen feta barn ligga stabilt, men skillnaderna är stora mellan olika områden i Sverige och mellan olika kommuner. Områden med mer socioekonomiska problem och med lägre inkomster har högre andel överviktiga och feta barn i Sverige.

Annons

Totalt sett tror man att det bland 10 åringar finns cirka 15-20 % överviktiga och cirka 3-5 % feta. Det är svårt att få en tydlig bild av situationen eftersom det tydligen inte finns några samlade uppgifter på detta. Varje skola för sina egna journaler!
Varför är det så? Hur kommer det sig att ingen myndighet samlar in uppgifter, som ju ändå finns, för att sammanställa och få en blick av hur det verkligen är? Barnen är ju vår framtid. Uppgifterna kan självklart lämnas in anonymt, men om det finns statistik, hur kommer det sig att ingen samlar in den?

Nu tror forskare även att kurvorna kan vara på väg att vända uppåt igen.

Jag tycker det här är skrämmande läsning. Det mest skrämmande är att barnen är så oskyldiga och så utsatta. För att vända siffrorna och tendenserna gäller det verkligen att utbilda föräldrarna. Och att ge alla möjlighet till att köpa sundare mat. Lägg en skatt på snabbmat och livsmedel med tomma kalorier. Och försök subventionera sund mat och grönsaker. Kanske det i alla fall kan hjälpa någon. Sverige är ju ett land som är expert på att beskatta allt. Varför inte prova att använda skatten på ett bra sätt?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar