Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

När förbränns mest fett?

11 juni 2010

Hej!
Jag har läst att man förbränner mest fett vid 60-70% av maxpulsen. Stämmer det? Hur känns det då att träna?
/Stina

Hej!
Ja,  ofta sägs det att det ”bästa” fettförbränningsintervallet ligger mellan 60 och 70 procent av maxpulsen, men det här stämmer inte riktigt. Vid 60 % av maxpulsen känns det lätt ansträngande.

Annons

I vila förbränns ungefär lika mycket fett och kolhydrater för att hålla igång kroppens alla funktioner. Eventuellt kan mer fett än kolhydrater förbrännas – något som sker hos personer med mycket bra kondition. När man motionerar vid en nivå som känns lätt ansträngande förbränns fortfarande cirka 50 procent fett och 50 procent kolhydrater.

Maximal nivå
Tränar man däremot nära sitt maximum förbränns nästan endast kolhydrater och mycket lite fett. Med andra ord sänks den procentuella delen fett som förbränns ju hårdare man motionerar och i samma takt ökar kolhydratförbränningen.

Totalen räknas!
För parallellt med att intensiteten ökar i träningen så höjs även den totala mängden kalorier som förbrukas. Att springa i ett tempo där varje kilometer tar sju minuter gör att man förbrukar 300 kcal under ett halvtimmespass. Höjer man tempot så att varje kilometer tar fem minuter så höjs förbrukningen till 450 kcal per halvtimme. Att en något mindre procentuell andel av energin kommer från fett spelar inte så stor roll. Det totala antalet kalorier som tas från fettdepåerna blir ändå högre med ökat tempo eftersom den totala kaloriförbrukningen stiger så mycket.

42-15641303

Bästa fettförbränningen vid träning
Detta medför att fettförbränningen i absoluta tal är störst vid 78 procent av maxpulsen (66 procent av maximal syreupptagningsförmåga). Vid den nivån brukar det kännas ansträngande att träna; ökar du däremot tempot ytterligare sjunker fettförbränningen.

Gör så här
Men att alltid sträva efter att ligga kring 80 procent av maxpulsen är inget jag rekommenderar. Jag menar att man ska motionera i ett tempo som man trivs med så att träningen blir långsiktig. Men det är en myt (felaktighet) att man bara ska träna lågintensivt för att förbränna fett. Kör på hårdare så gör du av med fler kalorier – både från fett och kolhydrater.

Så träna varierat och välj det som du gillar och trivs med. Då blir träningen långsiktig och motivationen hög. Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar