Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Beach 2011

5 februari 2011

Javisst! Nu är tiden att börja tänka på strandformen 2011. Inte för att det egentligen spelar så himla stor roll hur man ser ut. Man kan ju se ut hur som helst och ändå njuta av sommaren. Det viktigaste är egentligen att man har en trivselvikt som är hälsosam och att man trivs med sin kropp. Att kroppen håller för det som man vill göra och att den är fylld med energi och kraft så man orkar leva ett fullödigt liv. I vilken form det än ter sig för olika personer.
Men många personer tänker ändå på sin kropp och funderar hur de ska få en annan form till sommaren. Och om du vill ändra något så är tiden nu!

Annons

Starta med att fundera på hur mycket du vill gå ned i vikt. Eller vilka områden du vill fokusera på. Är det att allmänt komma i form eller är det att minska mängden underhudsfett på kroppen? Eller att bli fastare på något område?

Styrketräna musklerna för att få fastare kropp. Mer muskler ger en fin form till kroppen och musklerna fyller på ett naturligt sätt ut huden så du blir fast. Styrketränar gör du genom att belasta musklerna mer än de är vana vid. Gärna så de är ordentligt trötta när du har jobbat 45-60 sekunder. Du kan träna övningar med egen kropp, eller använda gummiband, hantlar eller andra yttre redskap. Allt handlar om att belasta musklerna mer så de mtillväxer. Och du behöver inte vara rädd att bli ett muskelberg av styrketräning på den här nivån. Det händer inte. Så styrketräning är för att forma om och göra kroppen fastare.

 Foto Patrik Cederman

Konditionsträna för att öka nedbrytningen av fett i kroppen. Det kan vara att promenera raskt, jogga, simma, spela tennis, cykla, gympa. Allt där pulsen och andningen ökar till en något ansträngande nivå, eller mer, ger bättre kondition och ökar förbränningen. Välj ett tempo så du orkar träna 30-45 minuter beroende på hur van du är. Växla med lugnare motionspass då du går under 75-90 minuter. Det här påverkar alltså vikten mest och därmed även fettmängden på kroppen.

En kombination av styrka och kondition får du när du gympar, cirkeltränar eller liknande. Då får du lite av det bästa.

Se över maten och ät sunt. Ta bort allt småätande och fokusera på näringsrik mat istället. Då fylls kroppen med energi och kraft och du känner dig starkare och i bättre form. Samtidigt kommer formen att ändras även fysiskt.

Lycka till!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar