Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Blåsfria fötter

21 juli 2013

Det här med sportstrumpor får jag en del frågor om. Är det verkligen värt pengarna att köpa speciella sportstrumpor och går det inte lika bra med vanliga strumpor. Här är tre anledningar till att välja sportstrumpor:

Annons

1. Passform
Speciellt på sommaren tycker jag att man verkligen har anledning att satsa på sportstrumpor. Detta för att inte få skavsår. Vanliga strumpor är vanligen lite lösa i tyget och den lilla minsta rynkan vid foten kan ge upphov till smärtsamma blåsor under en springtur i varmt väder.

2. Sömmar
Vanliga strumpor har även sömmar framme vid tårna som ofta ger skav, antingen vid sidan av stortån eller vid sidan eller på lilltån. Framför allt har jag själv besvär med den söm där ”tådelen” så strumpan möter resten av strumpan. Otroligt ofta uppkommer en hård knöl just vid sidorna där dessa sömmar sitter coh jag vet inte hur många skav jag fått genom åren. Sådana här sömmar kan även finnas på sportstrumpor så om du har känsliga fötter här så bör du klämma och känna noggrant på strumporna innan du köper dem.

3. Höger och vänster
Sportstrumporna är vanligen sydda för höger respektive vänster fot. Varför då kan man ju fråga sig. Svaret är främst passformen. Stortån är ju längst och sedan sluttar foten/tårna ned mot lilltån. För bästa passform är sportstrumporna sydda efter fotens utseende för att minimera onödigt tyg som kan vecka sig och ge obehag.

20130721-125707.jpg
Favoriter från Peak Performance.

På sommaren brukar jag välja tunnare sportstrumpor som är låga i vristen. Däremot gillar jag inte helt låga strumpor eftersom det då så lätt kommer in grus när man springer. Peak Performance har supersköna tunna strumpor.

20130721-125600.jpg
Strumpor från Nike.

Även Nike har riktigt bra och låga löparstrumpor som är lite tjockare i tyget. Vilket du väljer är en smaksak. De här strumporna funkar även under våren och hösten så länge som du vill ha lägre strumpor.

Ett annat alternativ är kompressionsstrumpor men där är det knähöjd som gäller, vilket kan kännas lite väl varmt under riktigt soliga och varma dagar.

Riktigt bra sportstrumpor kostar över 100 kr, men de är värda varenda satsad krona. Hellre färre strumpor som sitter bra en en hel drös som korvar sig och veckar sig. Det tycker i alla fall jag. Titta gärna in på Zalando som har ett brett utbud av sportstrumpor. Det bästa är om du har provat ut ett par strumpor som du vet passar dina fötter, men i annat fall skulle jag satsa på de strumporna som har anatomiska sömmar, det vill säga är sydda i lite olika riktningar över vristen och andra ställen på foten. Då ökar chansen att de sitter bra.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar