Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Bu för Malmö: i Europatoppen för farliga transfetter

20 september 2013

Forskning visar att redan 5 gram transfett per dag ökar risken för hjärtdödlighet med 25 procent. Det motsvarar att röka 5-10 cigaretter om dagen eller hela effekten av kolesterolsänkande mediciner, säger Steen Stender, chefsöverläkare vid regionsjukhuset i Gentofte norr om Köpenhamn och internationellt känd expert på transfett och förebyggande hjärthälsa.” Det skriver SvD på sin sida i dag.

Annons

I Sverige finns det ingen övre gräns för hur mycket livsmedel som importeras får innehålla. I Danmark finns gränsvärden mot mer än 2 % transfett av det totala fettet, liksom på Island och i Österrike. Många delstater i USA har också olika former av reglering. Men inte Sverige. Här anser man att marknaden reglerar sig själv mot lägre halter så det behövs inget förbud.

j0387871

Fotot är bara en genrebild och pekar inte ut att just denna sorts kakor innehåller transfetter.

 

Men undersökningen av olika livsmedel i butiker i bland annat Malmö visar att det finns produkter med nästan 35 % transfetter! Skrämmande.

Transfetter är nyttiga fetter som härdas via industriella metoder för att få en annan struktur. Fettet blir mer hållbart och får en annan konsistens. De här fetterna hittar man oftast i livsmedel som kakor, bakverk med lång hållbarhet, torra soppor och torra såser som är importerade.

Dags för Sverige att göra något åt detta. Ett maxtak kan behövas! Kom igen Livsmedelsverket och regeringen. Agera!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar