Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Bygger gummibandsträning muskler?

23 augusti 2012

Bygger gummibandsträning muskler? En del menar att det är för mesigt (men det kanske bara är de som vill bli riktiga muskelberg som tycker det?) och andra menar att det är jättebra. Har tränat med det i två månader och märker att jag blivit starkare och möjligtvis börjat få fram någon slags form på axlarna som jag inte riktigt haft förut. Men jag vill bli tightare och få lite synligare muskler också. Hoppas det kommer efterhand för gillar träningsformen jättebra. Den känns skonsam men ändå svettsam och är så lätt att variera.

Annons

 

Tack för dina fråga
Ja, all träning där du belastar kroppen mer än du brukar ger styrketräning. Och när musklerna blir starkare blir de även större.

 

För den som vill få riktigt stora muskler gäller det att verkligen överbelasta musklerna för att de ska växa – och fortsätta växa när de redan är stora. Här kan gummibandsträning (gb) ge lite för lågt motstånd. Dock kan gb träning komplettera traditionell gymträning med vikter fint. Använd tyngre gb med hårdare motstånd, och växla hur snabbt du arbetar och under hur lång tid. Med gb kan man öka den uthålliga styrkan – alltså att du orkar hålla på med en övning flera gånger under en längre tid. I vardagen är det ju ofta som vi arbetar på det sättet – vi upprepar rörelser och måste orka bära hem våra matkassar från affären under flera minuter.
Traditionell gymträning ökar i stället maxstyrkan – det vill säga att vi kan lyfta en tyngre vikt en eller ett fåtal gånger. Det är också bra träning. För detta räcker gb vanligen inte till, om inte personen är en riktig nybörjare.

Här tränar jag med en annan typ av ”gummiband”: Gymstick.

Två gummiband som sitter på en ”pinne” – ger många variationsmöjligheter.

Tränar du med gb får du större muskler, men du blir aldrig maximalt stor. Du får form och fasthet. Växla som sagt mellan att träna en övning med ett tyngre gb som du då drar in mer långsamt – det ska vara tungt – med att träna med ett lättare gb då du ökar tempot och tränar samma övning under 60 sekunder. Då får du allsidig träning.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar