Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Dags dricka mindre mjölk?

29 oktober 2014

Det verkar vara dags att ifrågasätta ”sanningen” att mjölk ger starka ben.

En studie där man följt över 100.000 svenskar visar att den som i vuxen ålder dricker mjölk löper en ökad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom verkar risken att drabbas av benbrott (fraktur) ÖKA vid större intag. Inte minska.

Annons

Kvinnor och män verkar svara olika på mjölk. En kvinna som dricker mjölk ökar enligt studien risken att dö med 15 % med varje glas mjölk hon dricker. För en man är siffran 3 % för varje glas.

Kvinnor som drack 3 glas mjölk eller mer hade 60 % högre risk att drabbas av höfledsfraktur än kvinnor som drack mindre än det.

Främst verkar det vara laktosen i mjölken som är boven. Laktos bryts ned till galaktos, som man redan tidigare har kunnat koppla till hjärt- och kärlproblematik. Du kan läsa mer om studien här.

Sen tycker jag personligen att man kan ifrågasätta att man som människa dricker komjölk. Kons mjölk är ju till för kalven. Inte för människor. Inga andra djur ger mjölk till en annan art. Tigrar dricker inte zebrors mjölk… Visst kan man nog inta lite mjölk men att uppmana ungdomar och vuxna att dricka mjölk är kanske inte rätt.
Studierna nu antyder att de produkter som är laktosfria ger mindre påverkan på hälsan. Inte heller syrade produkter som yoghurt och fil verkar påverka hälsan, inte heller ost. Mer studier lär komma.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar