Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Dags för summering

30 december 2012

2012 närmar sig sitt slut och det är ett perfekt tillfälle att summera året som gått. Blev det som du hade planerat och tänkt dig? Vad har fungerat och vad behöver du titta lite närmare på under nästa år? Hur är din hälsa och din form?

Annons

För min egen del har jag haft ett innehållsrikt 2012 med ett crescendo i höst. Många roliga stora saker har hänt, och en del jobbiga privata också. Det har varit nära som varit riktigt sjuka, flera större operationer och dödsfall. Till detta kommer de vanliga sjukdomarna på barnen och sina egna förkylningar. Samtidigt har det hänt en massa spännande. Nya möten och bekantskaer, nya projekt, nya privata motionsutmaningar, nära personer som ställer upp och hjälper till. Och slutligen två stycken oberoende fleråriga tvister som slutligen lösts – till det bästa.

Tittar jag på min hälsa så är jag mer än nöjd. Kroppen håller och känns stark. Jag har både använt den samtidigt som det känns som att jag reparerar den i tid, tar hand om den och sköter prehab för att vara fortsatt frisk och stark.

 

Träningen har fått en klar nytändning i samband med satsningen på Åre Extreme Challenge i somras tillsammans med min kompis Jörgen Christensen. Det är cirka 25 år sedan jag sist ställde upp i ett lopp med en sådan tydlig utmaning. Och det var så otroligt skoj att träna tillsammans och utföra loppet. Och vi var så starka.

Det efterföljande maratonloppet (som ”bara” blev drygt 40 km) är jag också grymt nöjd med, givet förutsättningarna. Jag började få känning av ena vaden vid 18 km, fick gå i nedförs- och uppförsbackar vid 30 km och framåt men tog mig ändå i mål på drygt 3.48. Grymt nöjd. Och inga bestående skador – vaden var bara överansträngd från Åre som var 14 dagar tidigare.

Hösten har jag använt till att vila, köra blandad annan träning och mer styrketräning. Nu ska jag se vad året som kommer ska erbjuda.

Maten har funkat bra. Emellanåt har vi fastnat i ”falukorvsträsket” men då kompletterar jag alltid med grönsaker, bönor och liknande. Jag har som vision att börja baka matbröd igen, men det har inte blivit av något i år – inte på regelbunden basis i alla fall. Bullar och sånt bakar jag, fast det blir inte så ofta eftersom vi så sällan äter det bakade.

Hur ser ditt 2012 ut? Vad ska du ta med dig till 2013? Och vad ska du göra annorlunda? Vad ska du lämna kvar i 2012 och vad vill du lägga till?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar