Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Det är kört efter man fyllt 25. Eller?

11 februari 2013

I dag hade jag en superhärlig föreläsning på SSIF på Frescatihallen här i Stockholm. Tommy och Marie, som jag känner sedan många år, drar igång kom-igång-grupper regelbundet bland studenterna. Och nu var det dags igen. I dag gick starten för dem.

Annons

18 nyfikna deltagare som under tre månader ska få prova på olika former av träning och få föreläsningar för att lära sig lite mer om en aktiv livsstil. I dag höll jag en föreläsning om motionens effekter – alltså varför man överhuvudtaget ska motionera.

Jag gillar verkligen att möta så olika grupper när jag är ute. Ibland är det aktiva motionärer som redan är igång och vill veta mer. Andra gånger välutbildade terapeuter och tränare. Eller vältränade atleter. Någon gång senioraktiviter med en åhörarskara på 65+. En annan gång yngre publik i 20-års åldern. Och oftast en salig blandning av allt och alla.

Ett foto av mig från MåBras kväll på Intiman förra året som Tommy Vingsblå var så snäll och förmedlade till mig. Så skoj att få se sig själv, ”in action”. Och lite svårt att ta foton själv :).

En tjej/kvinna frågade en så bra fråga idag: ”Min gympalärare sa en gång att man har fram till 25 års åldern att träna upp sig. Sen går det utför. Stämmer det? Jag har ju just fyllt 25 och har inte tränat speciellt hittills, är det kört nu?”.

Tänk vilken impact man har som lärare, föreläsare, inspiratör. Tänk att allt man säger kan uppfattas på så många olika sätt. Jag förstår gympaläraren som ville förmedla att det är bra att motionera innan 25 års åldern, för då ligger alla kapaciteter i kroppen på topp och man kan verkligen tillgodoräkna sig träningen.

Samtidigt så hörde en av lärarens elever något annat: att efter 25 år är det kört. Tänk om hon trott det resten av livet. Då finns ju inget kvar att göra. Bara att bli svagare och sämre. Vilken tur att hon går SSIFs kurs!

Självklart kan man bli bättre även efter 25. Det finns 80-90 åringar som börjar styrketräna och ökar sin muskelstyrka med 200 %. Och ökar samtidigt musklernas volym! Det finns de som når framgång efter 40+, som Evy Palm, vår berömda långlöperska.

Så visst finns det hopp! Kroppen har en enorm förmåga att anpassa sig till kraven som ställs på den. Det främsta man behöver tänka på är att återhämtningen tar lite längre tid ju äldre man blir. Själv körde jag Åre Extreme första gången när jag var 44 år (förra året). Och en officiell marathon. Och ÅEC ska jag upprepa i år. Så visst går det att träna och förbättra sig även efter 25 års åldern. Det är INTE kört!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar