Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Det blir inte riktigt som man tänkt sig

27 januari 2013

I kväll skulle jag och barnen ha landat på Arlanda efter en veckas semester på Teneriffa. Men så blev det ju inte. I stället ändrades planerna raskt efter att min mamma drabbats av stroke på fredag eftermiddag 18/1.

Annons

Veckan har i stället haft fokus på att vara nära mina nära. Och jag har pratat mycket med mina barn. Personligen tror jag inte att det är negativt att prata även om ”jobbiga” saker (vad nu det är!?) med barnen. I bland hör jag bekanta som inte vill att barnen ska veta om farmor eller morfar har blivit sjuka, fått hjärtinfarkt, åkt till sjukhuset. Man vill ”skona” barnen. Men jag tror tvärt om. Jag tror på att ha en öppen dialog och försöka så ärligt och enkelt som möjligt förklara vad det är som händer.

Med mina barn har jag gråtit när vi fick beskedet om min mamma, när hon inte kände igen mig de första dygnen, att vi kanske aldrig får tillbaka den mamma/mummo (mummo är finska för mormor – min mamma har alltid velat kallas för mummo av barnbarnen) som vi är vana vid. Jag har visat foton på mummo, pratat om det som hänt, förklarat hur hjärnan fungerar, varför musklerna inte just nu funkar som de ska, varför talet blir lidande… det som hänt har gett upphov till fina samtal om kroppen och vikten att ta hand om den.

Vi har skrattat tillsammans när mamma/mummo sett oss, när hon gått sina första meter med hjälp av ett gåbord, när hon kramade om oss senast. Ja, barnen har besökt henne några gånger och tycker det känns bra. Givetvis förberedde jag dem innan på att allt inte är som vanligt. Inte bättre eller sämre – bara annorlunda. De var inte med de första dygnen men sedan har de träffat henne.

Jag tror inte vi ska vara så rädda för att prata om döden med våra nära – varken vuxna eller barn. Döden och sjukdom finns ju där oavsett vi låtsas om det eller inte. Jag tror att man kan ge en fördjupad insikt och förståelse om man pratar om det. Och att det ger ett annat lugn.

Allt verkar gå åt rätt håll med mina starka mamma. Hon är full med finsk SISU som hon nu plockar fram. Och hon vill träna. Och verkar ha gett sig sjutton på att bli bra igen. Och det är vi alla tacksamma för! Vi vill gärna ha med henne flera år till. Hon är min stora förebild vad gäller motion, hälsa och att ta hand om sig för att orka bli gammal. Tack och lov har hon tränat mycket hittills. Det hjälper henne verkligen nu när hon ska komma igen.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar