Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Det där med knäna ovanför tårna

29 januari 2013

Jag har ju klinik/mottagning hos Access Rehab där jag tar emot träningskunder som jag rörelsetestar, ser vilka muskler som funkar och vilka som inte är i full funktion, och sen ger övningar till för att trigga igång och skapa balans i kroppen. Vid rörelsetesterna gör jag ofta rörelsen böja knäna och sträcka upp, eller det vi inom träningsbranschen kallar för knäböj.

Annons

Det som slår mig ofta är hur vi gör den här enkla rörelsen på så olika sätt. Framför allt ser jag två strategier:
1. Böja knäna genom skjuta fram underbenen/knäna, samtidigt som man sitter ned.
2. Böj knäna genom att skjuta bak rumpan samtidigt som man sitter ned.

Vid det förstnämnda utförandet tas en stor del av rörelsen ut i fotleden, relativt tidigt. Det medför att personen lättare behålla överkroppen relativt upprätt. Man kommer djupare ned i en knäböj utan att fälla överkroppen.

Den andra strategin innebär att underbenen hålls i princip stilla. I stället så putar man med rumpan och fäller ryggen framåt. I stället för en KNÄböj så blir det en HÖFTfällning. Knäna är i princip orörliga.

Jag har frågat många av personerna som utför övningen som i fall nummer 2, dvs börjar med att skjuta bak rumpan, varför man gör rörelsen på det sättet. ”Knäna får inte gå framför tårna” är ett rätt vanligt svar. HJÄLP! Då har man missförstått något.

För att göra en knäböj (eller sätta sig ned och därefter ställa sig upp) så SKA underbenen/knäna skjutas framåt i rörelsen. Knäna skadas inte av att placeras framför tårna, såvida man inte har rejäla knäproblem/sjukdomar/skador från början. Det är helt naturligt att böja knäna och att underbenen då skjuts framåt. Det gör inget alls om knäna hamnar framför tårna. Inget alls för friska personer.

Här gör jag en liten knäböj och håller medvetet upp överkroppen, rörelsen tas främst ut i knälederna.

 

Så klart kan ”rump-putet” bero på fotleder som är orörliga och då är problemet ett annat.

Det jag vill komma till är att om du ska böja knäna och sitta ned på en stol eller göra knäböj: skjut aktivt fram knäna när du böjer dem för att sätta dig ned. Hälen är kvar i golvet. Det är naturligt. Därefter fälls överkroppen något framåt beroende på fotledsrörlighet, relation i längd mellan underben mot lårben mot överkropp.
Men det är inte farligt att knäna hamnar framför tårna! Däremot är det defintivt mindre bra för ryggen om man gör bockningsrörelser varje gång, utan att ha muskelstyrka och kontroll i mage och rygg. Lägger du dessutom på en vikt på axlarna så är belastningen på ryggen rejält hög.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar