Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Det finns både spinning och spinning

4 december 2013

Så här när kylan kommer, vägarna blir både halare och grusigare och snön snart gör – eller redan har gjort – intåg blir spinning ett bra alternativ till cykelträning. Har du testat på träningsformen? Gillade den? Även om du inte riktigt fastnade för den klass du provade så vet du väl om att det kan vara rätt stor skillnad på olika spinningklasser. Det finns spinning och spinning 🙂

Annons

Många spinningklasser är uppbyggda med musiken i centrum. Man väljer musik och koreograferar därefter till musiken – musiken bestämmer när man sitter ned i position 1, står i position 3 eller står en stund i position 2.

Det här är lite som ”dans” på cykeln. Musiken styr och man följer med i ledarens val av positioner.

IMG_4627

Det andra sättet att lägga upp spinningpass är att låta tiden styra olika intervaller. Här blir träningen mer i fokus. Man kanske kör i 30 sekunders intervaller, 90 sekunders intervaller eller långintervaller på 4 eller 5 minuter. Självklart är det bra och peppande musik på passet, men det är inte låtarnas vers och refräng som i första hand bestämmer när man gör exempelvis tempobyten eller byten av motstånd, utan det är vilken träningseffekt som ledaren är ute efter som styr.

Så det jag vill säga är att om du har testat på spinning någon gång, men inte riktigt fastnat – fundera på vilken typ av klass du var på. Och leta efter den andra varianten att bygga klasser på. Det ena är inte bättre än det andra om du främst är ute efter rolig konditionsträning på cykel. Det hela handlar om vad som passar dig bäst.

IMG_4592

På samma sätt kan du bygga egn träning hemma om du har en trainer som du ställer din cykel på. Hitta musik och bygg innehållet kring den. Eller skriv ett intervallpass till dig först och hitta sedan musik som du gillar att trampa till.

 

IMG_4628

Så här glad och svettig var jag efter senaste intervallpasset med ledaren Glenn Karlsson. Min topp är egentligen ljust silverfärgad – och inte mörkgrå som på fotot (efter all svett…).

Glenn kör tuffa intervallträningsklasser med samtidigt grym bra musik. Han håller till på SATS Medborgarplatsen, för den som vill testa. Men jag kommer inte att tipsa om hans 90 min klasser på söndagar, för då kanske de blir fulla så jag själv inte får plats… 😉

 

Några snabba tips:
* cykelskor är en fördel. Du fär bättre med dig pedalen om du investerar i ett par cykelskor så du kan ”klicka fast” fötterna. Det handlar om att både trycka ned pedalen som att dra upp den för att få bra kraft. Och då måste fötterna sitta fast.
* ta med en liten handduk så du kan torka bort svetten som flödar i ansiktet.
* position 2 där man står mer upprätt kan vara en skön position som omväxling för att sträcka upp kroppen och sträcka ut höften.- Detta är dock en position som försvinner allt mer. Men inte fel om du sitter en hel dag vid ett skrivbord för att sträcka upp kroppen lite…
* position 4 ser jag inte som någon vits med överhuvudtaget – förutom som variation. Men den kan lätt belasta ryggen felaktigt, främst när det gäller ”vanliga” motionärer med stillasittande jobb. Här hänger man bakåt när man håller i styret med krum rygg och trampar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar