Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Det här med dagsformen

5 maj 2014

I går hade jag provlöpning av maratonsträckan här i stan – det andra varvet. Det känns alltid skönt att ha sprungit banan innan, så man vet ungefär hur kuperat det är på olika ställen. Totalt blev det 26,5 km.

Annons

Jag har inte sprungit så mycket som jag borde ha gjort, eftersom jag har haft lite småkänning av ett knä, så det här med maraton har varit ett osäkert kort för mig. Och min löparform. I går tänkte jag att jag får avbryta om det känns något i knäet.

Resultatet: inget i knäet, och jag hade riktigt mycket energi och fick in ett riktigt skönt flyt! Jag har faktiskt aldrig sprungit så snabbt förut på en så pass lång sträcka. Medelhastigheten per kilometer var 4:53!

Så det var ett skönt besked från kroppen. I går stämde allt: maten, träningen, sömnen- allt helt enkelt. Dagsformen var kanon.
Min tanke nu är vad det var som toppade dagsformen. Det vore ju intressant att kunna upprepa samma bedrift på själva loppet. Frågan blir hur jag ska kunna få min fina dagsform tillbaka då. Jag skulle gärna vilja springa maraton på under 3 tim 45 min. Med gårdagens tempo kommer jag in på 3 tim 30 min! Men det tror jag inte är realistiskt. Men härligt att farten finns i kroppen!

Dagsformen beror på så många olika delar. Dels är så klart grundträningen viktig – att kapaciteten finns i kroppen. Sedan spelar även som sagt andra faktorer in som:
* sömn: kvalitet
* stress: all stress på kroppen och sinnet – både från jobb, privat och träning
* mat: hur du har ätit och fyllt på depåerna dagarna innan liksom att din mage tål det du stoppar i dig innan och under loppet
* vätska: att du startar fyllda lager, utan att ha druckit för mycket så du måste kissa hela tiden – och att du fyller på under tiden i lagom mängd
* återhämtning i stort: som massage, socialt umgänge, balans i livet…

Så min dagsform toppades igår. Medan min träningskompis hade ett av sina tyngsta pass hittills. Jag led faktiskt en stor del av sträckan av empati. Jag vet så väl hur tungt det kan kännas. Och det är en enorm bedrift att ta sig runt ändå – fast det känns så där tungt som om man springer i lervälling mest hela tiden.
Så den största bedriften gjorde inte jag igår eftersom jag i det närmaste flög fram. Det gjorde min träningspartner som tog sig runt, trots usel dagsform.

Brukar du tänka på vad som triggar din dagsform – åt båda håll? Om inte, börja fundera på de gånger som du i det närmaste känner dig ostoppbar. Vad har du gjort innan som kan påverka din känsla i den riktningen?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar