Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Emulgeringsmedel kan öka risken för fetma

25 februari 2015

Ny forskning – förvisso gjord på möss – visar att det kan var ett medel i många av våra färdigrätter som bidrar till ökad risk för fetma. Ämnet är emulgeringsmedel.

Emulgeringsmedel tillsätts ofta för att förändra konsistensen på livsmedel och finns som sagt i många färdiga rätter och snabbmat.

Annons

Hos möss har det visat sig att tillsatserna förändrar bakteriefloran så att tarmen lättare inflammeras. I förlängningen kan det medföra metabolt syndrom, fetma och förhöjda blodsockernivåer. Mössen matades med liknande halter av konsistensgivare som vi människor får i oss.

Det här är intressant forskning, och det kan vara så att emulgeringsmedel kan öka risken för fetma.

Tidigare har konstgjorda sötningsmedel visat sig ha liknande effekt, det vill säga att bakterierna i tarmen förändras, vilket får blodsockret att skjuta i höjden. Du kan läsa mer om detta bland annat här.

Så att äta ”clean” och utgå från så rena basprodukter som möjligt är troligen viktigt för vår hälsa. Inte något förvånande, men bra att det kommer forskning som stödjer det.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar