Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

En hackspett på tangenterna

25 april 2012

Just nu sitter jag på tåget mot Avesta där jag ska föreläsa för anställda på kommunen. Ämnet är ”Ta hand om din kropp, var ska du annars bo?”. Det är mitt talesätt, som man gärna kan filosofera lite över varje dag. Tar jag hand om min kropp på bästa sätt? Eller vad kan jag enkelt ändra på för att må ännu lite bättre?

Annons

På tåget har många, liksom jag, sin bärbara dator med sig och passar på att knattra på den. Det som slår mig är hur olika tangenttryckningarna låter. En herre på andra sidan gången av mig, han trycker ned rätt mjukt men ändå bestämt. Han har fart på fingrarna och vet vad han skriver.
En herre några rader framför mig, han fullkomligen hamrar och hackar ned tangenterna. Det låter nästan som en galen hackspett när han trummar på i orytmiskt tempo.

Undrar hur de olika personerna mår, är min tanke. Undrar hur stressade de är inuti sig själva. Jag har svårt att tro att hackspetten framför mig är lugn och harmonisk. Det som kommer ut är i alla fall långt från harmoniska rörelser.

Tänk om han skulle ändra något i sina tangenttryckningar. Om han medvetet skulle bestämma sig för att låta fingrarna dansa över tangenterna med mjuka fina rörelser och mjukt trycka ned varje bokstav. Skulle det påverka hur han mår och känner inombords? Jag tror det. I alla fall tror jag att han skulle bli tvungen att känna sig annorlunda inombords först, innan han kan ändra på sina rörelser på datorn.

Hur rör du dig? Ryckigt och snabbt? Lugnt och harmoniskt? Inget är rätt eller fel, bara en tanke. Jag kännner själv hur mina rörelser ändras när jag blir mer stressad och får ont om tid.

Min utmaning till mig själv, och till dig, är att i dag prova att röra dig mjukare, trycka mjukare ned tangenterna på datorn eller telefonen, gå mer smidigt och kattlikt. Helt enkelt var mer medveten i dina rörelser och känn hur det känns. Jag vet att det nog inte går hela dagen, men i alla fall en liten stund. Någon minut. För att prova hur det känns.
Och den gång du känner dig superstressad och ”på”, prova att ändra dina rörelser så kommer även humöret att ändras parallellt.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar