Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ett litet löpartest

14 januari 2015

I dag stod det ett löpartest på schemat. Ett test man kan göra för att få ett bra utgångsläge – och sedan jämföra mot sig själv.

Passet var
* 15 min uppvärmning
* 20 min på löparband med puls mellan 83-88 % av maxpuls.* 15 min nedvarvning

Annons

Under tiden som jag sprang försökte jag hålla så jämn puls som möjligt vid någon av de angivna nivåerna. Och så noterade jag vilken lutning bandet hade (1 grad idag) och hur långt jag hann på de 20 minuterna.

Perfekt att springa på löparband idag när gatorna är ishala överallt. En annan fördel med att springa på band är att man kan enkelt övervaka hur fort man springer och hur långt man kommer.

Om du springer ute kan du skriva ned vilken runda du springer så du kan upprepa testet så likt som möjligt nästa gång.

Det var en skön känsla att känna att 88 % av maxpulsen inte var så jobbig och att det gick bra att hålla. Ett bra submaxtest som många kan utföra. Börja första gångerna med att räkna ut din maxpuls och springa vid 83 % av den.

Maxpulsen kan räknas ut:
1. 220 – din ålder
2. 208 – (0,7 x din ålder)

Den andra formeln anses ofta som mer exakt. Det mest exakta annars är att utföra ett maxtest, men även det kan vara missvisande eftersom personen kanske inte har förmåga att ta ut sig helt.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar