Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Fastare former inför sommaren

12 maj 2012

Våren är i luften, i alla fall i de södra delarna av landet. Solen värmer riktigt ordentligt när den tittar fram nu. Fler och fler börjar fundera på det här med sommarformen. Och vill få lite mer fasta former.

Annons

För att få fastare former är det framför allt musklerna som ska till. Fastare armar och finare former på skuldrorna innebär att det måste finnas något under huden som ger fastheten. Och det är musklerna. Det är även musklerna som formar rumpan och andra delar av kroppen.

Konditionsträning i sig är bra, det förbrukar en hel del kalorier under själva passet och för att tappa några kilon måste man ligga på ett kaloriunderskott. Samtidigt tränar konditionsträningen inte musklerna direkt. Visst, om du springer får du starkare ben, men knappt något alls på överkroppen och axlarna. Det samma gäller om du cyklar. Du går kanske ned i vikt men har fortfarande ”mjuka” armar och axlar. Inga problem i sig, men om du vill ändra något så är det musklerna du bör lägga till.

Konditionsträningen stimulerar även stressystemet i kroppen som frisätter stresshormoner. Det är inget farligt utan så ska det vara. Problemet är bara om vi har mycket stresshormon i kroppen från början. Med stresshormoner cirkulerande mest hela tiden ökar fettinlagringen runt buken och det blir mycket svårt att bygga upp kroppen och muskelmassan.

För att bygga upp musklerna krävs att man styrketränar. Tyngre vikter stänger av stressystemet i kroppen – förutsatt att du även äter mat som innehåller proteiner och kolhydrater samtidigt så du kan bygga muskler. Mer muskler ger fastare former. Musklerna formar armarna. Formar rumpan eller vad man nu vill forma.

Än finns det tid! Så lägg in tyngre övningar för armar och axlar med vikter. Välj någorlunda tunga vikter från början så du vänjer dig vid övningarna. Öka därefter stegvis. Du ska bli ordentligt trött i musklerna efter 6-8 gånger. Då får du uppbyggande träning för musklerna som går lite fortare. Det räcker om du kör 4-5 övningar varannan dag. Bara du belastar musklerna tillräckligt vid varje tillfälle.

Mina tips alltså:
– ät sunt och håll koll på mängden – bort med allt småätande!
– konditionsträna något pass i veckan för förbränningen
– vardagsmotionera för att hålla igång förbränningen varje dag
– styrketräna 2-4 gånger i veckan med tyngre vikter. Hellre tyngre och färre övningar för varje muskelgrupp
– se över stressen i ditt liv – om du är hyperstressad är det svårt att bygga upp musklerna och bygga upp kroppen

Du behöver inte vara rädd att bli ett muskelberg. Jag lovar. Om du samtidigt håller koll på vad du äter så du samtidigt tappar kroppsfett så blir du inte större. Bara fastare.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar