Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Fastare men inte större

19 mars 2012

Hej,

Jag är 20 år gammal. Det är så att jag för en ganska lång tid sen gick ner i vikt ganska mycket omkring 7-8kg. Nu är min kropp ganska mjuk överallt, speciellt i armarna och jag vill bli fastare utan att få massa muskler som gör att jag ser stor ut.

Jag vill ha slanka armar och ben men vet inte hur jag ska göra? Vilka tränings-metoder skulle du rekommendera, jag har crosstrainer hemma. Är det ett bra val? jag upplever att jag får större lår och armar av den bara

tack på förhand

Annons

Hej!
Det verkar som att du har lagt om din livsstil ganska rejält med en så stor viktnedgång. Det låter som en sund förändring, förutsatt att du nu väger ”normalt”.

När det gäller att få en fast kropp så är det just musklerna som ger kroppsdelarna fastheten. I kroppen finns det inget annat utom musklerna som gör den fast. Visst har vi ett skelett, men det ligger längst in och att försöka få fram skelettet är både osunt, hälsofarligt och ser inte klokt ut. Då ser man ut som ett vandrande skelett med hud överdragen.

Du upplever att du är mjuk överallt. Det är vanligen ett tecken på avsaknad av aktiva muskler. Mitt förslag till dig är att du inte oroar dig för att få för stora muskler av träning. Det är just muskler du behöver och vill ha för att få form på kroppen och för att få fram fastheten. Om du tittar på exempelvis Madonnas kropp så är hon smal och fast. Fastheten är muskler. Hon tränar rejält mycket för att ha en så vältränad och fast kropp. Att hon är smal och ”hård” beror på att hon har lite underhudsfett (kanske lite för lite för att vara en sund motionär).

En crosstrainer är bra. Att du får större omkrets beror på att musklerna växer av träning. Och det är bra. Om du inte vill få större omkrets så måste fettmängden minska på kroppen. Om du behöver gå ned mer i fettmängd eller inte kan inte jag svara på genom mejl här på hemsidan, jag har inte sett dig. I det fallet bör du kontakta en personlig tränare som kan hjälpa dig på plats att bedöma din kroppssammansättning och fettmängd. Eller en bra läkare eller liknande yrkesperson. Kanske du helt enkelt bör gå upp lite i omkrets nu när musklerna växer. Kanske du redan nu har lagom mycket eller till och med lite underhudsfett kvar.

För fastare armar är det styrketräning som gäller av armmusklerna, eller att du börjar använda armarna mer. Med mer muskler på kroppen ökar ämnesomsättningen och du förbränner fler kalorier och därmed fett även när du sover. En crosstrainer ger lite träning till armarna, men det bästa är att skaffa ett gummiband, en kettlebell eller något annat som du kan belasta armmusklerna med.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar