Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Fett och kolhydrater vid spinning

18 juli 2010

Jag har börjat på spinning och läst ditt inlägg om fettförbränning. Vid mer intensiv träning förbränner man först kolhydrater sen fett. Jag försöker undvika kolhydrater och äter mest protein och grönsaker. Bränner jag mer fett då även vid högre intensitet?

Annons

Hej!
Ja, vad roligt att du spinner och att du har hittat användbar kunskap i det jag skriver. Ja, när man tränar hårdare – nära sitt max – förbränns mest kolhydrater. Här krävs det kolhydrater för att hålla en så hög hastighet. Om kolhydraterna tar slut så sjunker tempot, samtidigt som kroppen styr om till mer fettförbränning. Populärt kallar man det att ”gå in i väggen” vid exempelvi långa löparlopp. Då tar kolhydatförråden slut och personen upplever en black-out, måste sänka tempot för att orka fortsätta. Att äta lite kolhydrater och försöka träna nära sitt max är alltså inget att rekommendera.

När du äter grönsaker får du också i dig kolhydrater, så det bör inte vara någon fara för dig. Dina kolhydratlager i muskler oh lever är påfyllda så du kan träna hårt. Känner du under träningen att du inte får ut all den kraft och power som du har – trots att du har ätit och druckit bra – så kan det bero på att du har för lite kolhydrater.

Så svaret är att om du inte har några kolhydrater så tvingas du sänka tempot. Det går inte att fortätta nära maximum och förlita sig på fett- och protein nedbrytning. Det är omöjligt för kroppen.

Ät som du gör, det låter sunt och du verkar ha krafter. Och fortsätt motionera så det känns behagligt och skoj!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar