Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Finns träning för knäsvaga?

9 december 2009
Fråga:

Kan du ge bra träningsråd när man har dåliga knän (artros)? Är en kvinna på 60+ som har tränat mycket tidigare. Efter några jobbiga år vill jag gärna börja träna ordentligt igen men hittar inte rätt aktivitet på grund av knäproblemet.

Svar:

Promenader är en bra motionsform. Börja gå lite kortare sträckor som du utökar när det känns bra. Starta med 15–20 minuters raska promenader och öka med 5 minuter varannan vecka. Välj gärna ett relativt plant underlag i början. Undvik att gå på hård asfalt.

Annons

Bra promenad- eller joggingskor är viktigt för dig. Skorna ska ge hela foten ett bra stöd. Har du exempelvis en tendens att falla inåt med fotens insida kan du behöva skor med extra hålfotsstöd.

Generellt brukar de flesta motionsformer där fötterna hela tiden har kontakt med underlaget fungera. Det gäller att välja aktiviteter där den stötvisa belastningen, då hälen slår i underlaget, uteblir. Cykling, simning, vattengympa och crosstrainer är bra.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar