Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Fler som motionerar?

30 juli 2013

Under sommarveckorna har jag varit på vårt landställe i Finland. Jag är där i princip varje år och tankar ”sisu” inför det kommande året. Gården är gammal och ligger mitt ute i ödebygden i mellersta Finland. Affären är nedlagt sedan flera år, posten nedlagd sedan ännu längre tillbaka liksom banken. Nu finns en sommarkkios öppen ibland. Annars bara åkrar, skog, himmel, sjöar och en otroligt skön avkoppling och nedkoppling.

Annons

Under alla år som jag varit där så har jag motionerat så länge som jag minns. Jag och min syster började springa runt vår stuga i 6-8 års åldern – det är 750 meter runt – tillsammans med vår mamma och pappa. Och sedan har vi fortsatt att motionera. Därefter har det blivit många mil på landsvägarna. Men jag har i princip aldrig mött någon annan motionär. Aldrig sett någon springa eller cykla för motionens skull. I stället har byborna sett mig och min familj som ett något udda inslag: Varför springa om man inte måste? De som brukar mark har ju haft kroppsarbeten större delen av dagen och inte sett nyttan av att motionera genom att SPRINGA längs en landsväg.

Men i år har jag sett tre andra personer jogga. TRE stycken! Det är 300 %  mer än tidigare (då det varit 0 personer – eller hur många procent mer blir det…?) som sprungit. Tre personer! Jag är mållös.

Det jag funderar på är om det är ok att vara glad över förändringen. Eller ska jag vara bedrövad. Glad att fler motionerar. Rör på sig. Vill hålla sig i form. Bedrövad för att man inte längre använder sin kropp naturligt så här på landsbygden. Fast kanske de som sprang var kanske (liksom jag) stadsbor på besök. Då förstår jag. Då är det ju fler ”turister” som är vana att motionera på annat sätt. Och då är det ju bra att man fortsätter även på sin semester.

Hur som helst. Glad eller inte. Jag tycker i alla fall att det är bra att man använder kroppen till det den är gjord för: rörelse. På ett eller annat sätt. Och brukar man använda kroppen ensidigt så är det alltid bra att komplettera och variera med nya motionsformer och kvaliteter. Så jag bestämmer mig för att fortsätta vara glad över de som jag möter på mina turer här på landsvägarna på Finland dammiga skogsvägar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar