Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Förbereda vinterträningen

28 september 2014

Hösten är här med riktigt härliga dagar just nu. Dagarna blir kyligare och nätterna kalla.

Och med hösten följer vintern. Det är dags att börja fundera på vinterträningen och om du vill förbereda dig på något sätt.

Annons

Själv ska jag cykla regelbundet i vinter också. Förra hösten investerade jag i en trainer där jag ställde min vanliga mtb cykel – eller min ”lilla” mtb (jag har en 29 tums mtb också som jag har på lopp). Det har funkat perfekt – utom på några punkter: dels låter trainern lite mycket där den står utanför min 9 årings dörr. Så han har flera gånger vaknat på helgen när jag är uppe tidigt och trampar. Och han har inte förmåga att somna om vilket ibland har inneburit tidigar morgnar för honom också. Sen är min trainer lite dålig på att ge tillräckligt hårt motstånd. Det finns andra modeller som är dyrare och som är motorbromsade men jag köpte en enklare variant för att testa vad jag tyckte.IMG_4592

Så nu har jag bestämt mig för att gå upp ett snäpp och välja en cykel att träna på. Då finns det olika alternativ som:
motionscykel med dataskärm och färdiga program. För mig går denna modell bort då den inte liknar vanlig cykling utomhus – man sitter helt annorlunda och det går inte att stå upp och trampa ordentligt.

Monark med riktig wattmätning och all information: kanonbra alternativ men de riktiga Monarkerna är lite för kostsamma för mig – ställt till vad jag ska ha cykelträningen till. Dessutom är deras pedaler vanliga pedaler utan spd utan där man har rem över foten. Detta går säkert att ordna annorlunda.

spinningcyklar: det här alternativet tittar jag på nu. Tysta, liknar cykling mycket, rejält bra motstånd. Enda nackdelen är att man inte kan mäta effekten men det kanske går att komplettera med en enkel cykeldator så får man alla värden. Vi får se,

 

IMG_7672.JPG

När det gäller spinningcyklar har jag fått provcykla två varianter: en kedjedriven Star Trac och en remdriven Nordic. Den kedjedrivna låter lite mer men den liknar verkligen vanlig cykling i känsla och trampmotstånd. Den med rem är riktigt tyst men här är känslan i trampandet annorlunda. Så jag lutar mot den kedjedrivna.

IMG_7669.JPG

Spinningcykeln köper jag begagnad – men servad och i bra skick. Även denna gång går jag via CAträningsutrustning och otroligt kunniga och professionella Conny Arnold. Jag kan verkligen rekommendera dig som vill ha lite bättre kvalitet men inte känner för att lägga ut hela summan som nya bra grejer kostar att titta på begagnad utrustning som är uppservad och fixad. Ett riktigt bra alternativ.

Så jag sitter i mitt garage nu och trampar lätt. Tränar fortfarande bara på lätt nivå efter min förkylning.

Hur ska du träna i vinter och vad behöver du fixa innan dess så du kan träna som du har tänkt dig. Ska du träna ute hela året eller vill du ha alternativ om det är riktigt kallt/snöigt/halt/blaskigt…? Vill du träna på anläggning eller hemma? Det är nu det är dags att planera vintern.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar