Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Förklaring av mätvärden och nya tester

6 april 2015

I går stod besök på Aktivitus på schemat. Det handlade om tester: tröskeltest och maxtest med direktmätning för löpning. Och förhoppningsvis få förklaring till tidigare resultat.

 

AKTIVITUS_logo250 kopia

 

Första intrycket av Aktivitus är proffsigt. Rena lokaler, bra ordning, noggranhet på att kalibrera utrustningen inför varje test. Även mellan testerna som jag och Pär genomförde – han fick också hänga med för att vi skulle jämföra tidiga värden.

Annons

Först prat kring testvärden och förklaring till mina tidigare resultat. Äntligen en förklaring! Spot on.

Johan Hasselmark, från Aktivitus, förklarade de tre delarna som spelar roll när man prata om VO2max (max syreupptagningsförmåga) och testvärde (Vo2max ställt i relation till hur mycket man väger).

De tre delarna är:

* V02max – själva värdet

* arbetsekonomi: vid löpning är det exempelvis löpteknik och  hur ekonomiskt man rör sig

* nyttjandegrad: hur man utnyttjar de resurser man har och  hur man hanterar exempelvis mjölksyra.

 

Mitt uppmätta värde på VO2max vid direkttester är cirka 47 ml/kg/min medan det tidigare uppskattade värdet utifrån ett test jag gjorde i november beräknade mitt testvärde till cirka 58 ml/kg/min. Johan förklarar att det med all säkerhet beror på att jag kan använda mina resurser på ett bra sätt. Mitt absoluta maximum hamnar vid 47, men på det sätt som jag utnyttjar de 47 så beräknar uträkningarna att jag borde ha ett maxvärde på 58. Jag har troligen bättre utnyttjandegrad än genomsnittet, som utgör det statistiska underlaget för den tidigare beräkningen, och bra arbetsekonomi vid lägre hastigheter.

När Johan kollar hur jag springer på bandet tycker han att jag i grunden har ett bra löpsteg – kraften går framåt (inte upp och ned i varje steg), korta steg (nästan lite väl många korta steg men bättre det än för långa och bromsande), bra position på bäckenet för att få med mig kraften framåt. Min fotisättnign ligger mer under min tyngdpuhnkt än för långt framnför. Härligt! Alltså en löpteknik som stödjer mig. Sen kan så klart allt bli bättre…

Så det enkla svaret på mina frågor – som jag inte fått svar på hittills – är att jag har ett testvärde på 47, men på det sätt som jag kan förvalta mina 47 ml/kg/min innebär att standariserade tabeller tycker att jag borde ha högre absoluta värden. Jag som individ avviker från ’standard och statistik’ i detta fall (det som kallas för standardavvikelse). Kan jämföras med ex generella pulszoner i % av maxpuls som man får av ’träningsklockor’. De stämmer bra på en population, men som enskild individ kan man avvika rejält från dem.

Åh så fin förklaring. Äntligen någon som kan förklara! Det är det här jag har väntat på. Logiskt, enkelt, så självklart. Tack för det.

 

2015-04-05 14.33.57

Nytt test stod på schemat. Först var det tröskeltest. Resultaten gick vi igenom efter testet och jag kommer att få dokumenten mejlade till mig under veckan. Då skriver jag mer om det här. Därefter maxtest, men det gick inte alls för mig idag. Min kropp ville inte alls.

2015-04-05 14.58.43

Snart dags för direktmätning.

Jag hade mjölksyra i benen redan vid 160 slag/minut och det fanns ingen ork alls. Jag ångrar starkt att jag körde mitt 3 timmar cykel och 1 timme löpning i fredags (två dagar innan testet). Jag tänkte ju denna tanke på den sista löpardelen där jag stolpade runt… men så tänkte jag att det stod i instruktionerna att ta det lugnt med träningen dagen INNAN. Inte två dagar innan. Men jag borde så klart ha fattat. Nåja, onödigt dumt av mig.

2015-04-05 15.06.25

Kroppen var för sliten. Ingen idé att pressa på, slaka ben o pulsen svarade inte. Så jag avbröt.

Av de värden Johan hann se tror han att 47 skulle kunna vara ett realistiskt testvärde för mig, men det är ju bara en kvalificerad gissning, som han tydligt angav.

 

2015-04-05 16.19.09-1

Därefter var det Pärs tur. Han körde både tröskeltest och maxtest. Härligt jobbat!

Avslutningsvis sammanfattning och kort prat om hur man använder sig av de här testresultaten rent praktiskt för att bli bättre på det man ska ha dem till. Otroligt bra genomgång. Vi fick båda två bra konkreta tips på vad vi kan göra för att maximera våra träningspass inför våra respektive lopp (Sthlm marathon för oss båda Åre Extreme för mig och IronMan för Pär).

Att bara få med sig siffror och resultat kan ju vara skoj men det intressanta är ju hur man kan använda sig av informationen för att träna smart. Inte bara träna en massa, utan att optimera den tid man lägger på passen. Mer är inte alltid bättre.

Jag fick några riktigt bra tips, sånt jag vet men som jag inte tänkt på till mig själv. Man är ju sin egen sämsta coach som sagt. Det är därför jag tar hjälp av Rubin McRae på Urban Tribes med att göra träningsprogram, och nu av Aktivitus.

Jag är helnöjd med dagen. Lite besviken på min dåliga planering men nu var det så – det blev inget maxtest. Jag får göra det en annan gång. Ett tips för dig som ska göra testerna – var smart innan och spar kroppen flera dagar innan så du känner dig fräsch.
Framför allt är jag nöjd och glad över förklaringen till testerna och testvärdena. Och genomgången efter.

Johan hade även med sig insikten om balansen mellan tuffa pass och risken att skada sig och dra på sig infektioner, liksom att man som 40-45+ behöver mer återhämtning. Ett stort plus! I bland får jag rekommendationer som är anpassade till 20 åringar med en hög återhämtning. Men återhämtningen försämras naturligt i takt med att åren går och det behöver man tänka på när man planerar träningen på längre sikt. Annars är risken stor för skador, problem och överträning.

Vill du testa dig kan jag verkligen rekommendera Aktivitus. De känns otroligt proffsiga och kunniga. Och har bra förklaringar byggda på vetenskap till resultaten, liksom omsätta dem i praktiken till träningsprogram.
En annan sak som så klart känns extra trovärdigt är att Johan, som testade oss, själv tränar och tävlar på elitnivå inom multisport. Han vet vad han pratar om och testar själv olika sätt att träna på.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar