Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Från promenader till joggning

26 augusti 2010

Hej!
Funderar på om jogging är rätt träning att börja med, är 53 år och 157 cm och väger 75 kg. Är van vid att promenera. Något förhöjt blodtryck emellanåt, äter inga mediciner.
/Carina

Hej!
Härligt att du promenerar regelbundet och vill motionera mera. Jag tycker du kan prova att jogga. Självklart ska du kontakta din läkare om du har den minsta oro kring jogging och ditt blodtryck, men vanligen är lätt förhöjt blodtryck ingen fara.

Annons

För att komma igång med jogging är intervallträning perfekt. Ofta kan man tro att intervallträning bara är något för riktigt vana motionärer, men tvärt om är det även perfekt för att komma igång med nya motionsformer.

CBR002091

Gå raskt 5 minuter som uppvärming, jogga eller gågga (ett mellanting mellan rask promenad och jogging) därefter i 1 minut. Gå raskt 3 minuter och jogga/gågga en minut. Upprepa detta 5 omgångar. AVsluta med en rask promenad under 5-10 minuter som avslutning. Träna så här 2 gånger i veckan så kroppen vänjer sig vid den ökade belastningen som jogging innebär.

När träningen känns lätt efter någon vecka kan du öka joggingtiden till 1,5 min. Behåll den träningen någon vecka. Korta därefter den raska promenaden mellan joggingen till 2 minuter per tillfälle. Behåll någon vecka. Öka därefter igen joggingen till 2 minuter. Öka och förändra träningen  på detta sätt.

Så småningom kan du även prova att jogga 10 minuter i ett sträck.

Bra skor är en förutsättning. Prova och se hur det känns. Och låt kroppen vänja sig vid det nya. Stort lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar