Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Fräscht och enkelt

5 januari 2013

Efter helgernas godsaker och ofta tunga mat kan det kännas bra med lite sunda alternativ. Du har väl testat groddar? Finns färdiga att köpa i affärer. Eller ännu enklare: gör dem själv! Superenkelt.

Allt du behöver är:
– 1 större glasburk
– alfalfafrön (eller andra frön du ska grodda)
– vatten

Annons

Häll i cirka 2 cm frön från botten i glasburken, fyll på med kallt vatten 1 dm i burken och låt stå och dra i rumstemperatur i 5-6 timmar.

Häll bort vattnet. Vissa klipper till och sätter fast en bit av en nylonstrumpa över glasburkens öppning med hjälp av en gummisnodd så att vattnet kan rinna ut. Själv använder jag en vanlig sil.

Häll tillbaka de nu blöta fröna och ställ in burken i ett mörkt skåp – utan lock. Du ser min burk i fotot ovan. När fröna står i burken brukar jag fälla ned locket men utan att försluta det. Då behålls en del av fukten utan att de ruttnar.

Tvätta/skölj fröna i friskt vatten 2 gånger om dagen. Om 3-4 dagar har fröna groddats och är redo att tas fram. Låt burken stå ute i ljuset några timmar så groddarna blir lite gröna.

Klart!

Förvara i kylskåpet och tvätta noggrant varje dag.

Du kan grodda alfalfa – som ovan, som är enkla att börja med – eller linser, mungobönor och liknande. Testa själv och variera. I groddarna finns allt nyttigt som går att få från nya små späda plantor. Perfekt på smörgåsen, till salladen eller som tillbehör till kött eller fisk.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar