Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Frukt kan skydda mot stroke

24 januari 2013

Flera tidningar skriver om att forskare har sett ett samband mellan att äta frukt och risken att drabbas av stroke.

Uppsala Nya Tidning skriver att den som äter 7-8 frukter om dagen minskar troligen risken att drabbas av stroke med upp till 20 %. Sveriges Radio/Ekot uppger i stället att runt tre frukter om dagen bidrar till att sänka risken för stroke med 20 %. Det här visar svenska studier.

Annons

I Nederländerna har liknande studier gjorts – som Aftonbladet redovisat förut –  och där såg man att det även var viktigt vilka frukter man valde. Främst var det frukter med vitt fruktkött som gav ovannämnda skydd – alltså äpplen, päron och bananer. Andra frukter hade inte samma effekt. I den nederländska studien såg man även att vita grönsaker som svamp, lök, gurka och blomkål också hade en skyddande effekt.

Att färgen spelar roll beror på att det är olika ämnen som ger färgen och att dessa ämnen – som flavonoider och karotenoider –  påverkar kroppen på olika sätt. En annan faktor som man tror påverkar hälsan är att frukten kan  bidra till att minska blodtrycket som i sin tur påverkar risken för stroke.

Ännu en anledning till att äta mer frukt och grönt, alltså. Välj gärna ekologiskt odlade då de innehåller mindre mängder kemikalier och besprutningsmedel. Både du – och naturen – mår bättre av det. Och de närproducerade är ofta smartare ur ett klimatperspektiv, framför allt om man väljer säsongsbetondade frukter. Fast nu på vintern – med -15 grader utanför fönstret i dag – så är det inte så många frukter som kan närodlas klimatsmart här i Sverige.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar