Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Gilla modden på rundan!

18 februari 2013

Nästan varje dag hör jag kommentarer om snön, modden hur jobbigt det är att ta sig fram. Nu kommer jag att låta så där otäckt hurtfrisk – jag vet – men jag vill ändå säga det: visst är det jobbigare att ta sig fram. Men samtidigt så får du mer träning!

Annons

Glöm det där med kilometertider om du springer/joggar/gåggar/går ute vintertid. Kilometertiderna sjunker helt klart. Men vad spelar det för roll? Förutom att det ser annorlunda ut i din logg. Det viktigaste är ju arbetet som du gör. Och när det är moddigt och tungt så behöver du inte röra dig lika fort framåt för att du fortfarande ska få samma träningseffekt.
Dessutom förbränner du fler kalorier när det är moddigt och halkigt. Bara för att du just måste ta i mer för att ta dig fram och spänna kroppen lite mer för att hålla balansen och stabiliteten.

Så uppskatta modden. Ut i den och gå. Välj emellanåt att gå/springa där det är som moddigast – just för att få bäst träning! Träna i ett tempo som du bestämt dig för – oavsett det är lätt ansträngande eller ansträngande. Håll det tempot och skippa hur lång tid varje kilometer tar. Välj att träna en bestämd runda (som kommer att ta längre tid att ta sig runt än vid barmark) eller en viss tid (du hinner inte lika långt som vanligt).

Och när du ska till tunnelbanan/bussen så är det bara att starta tidigare och tänka på att du faktiskt får träning på köpet – ännu mer på köpet än i vanliga fall.

Så på med dubbarna/Icebugsen (det är onödigt att halka) och ut och utnyttja den extra träningen som just nu erbjuds i form av ett vitt (på vissa håll grått…) fluffigt täcke. Snart är den borta. Och då måste man söka sanden för att få liknande effekt.

Tänk bara på att rörlighetsträna kroppens baksida (typ vader och baksidan lår) lite extra eftersom du jobbar mer med foten i ett frånskjut när det är löst.

P.S. I snö och modd kan du förbränna upp till 3 gånger mer än under en vanlig motionsrunda!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar