Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Glöm situps för en plattare mage

8 april 2010

Hjälp!
Jag vill få platt mage till sommaren. Jag gör 300 olika situps varje dag: raka, sneda och höftlyft. Men magen vill inte platta till sig. Hur ska jag göra? Jag är 24 år.

Halloj!

Ja, sommaren närmar sig och då börjar tankarna på magträning att vakna. Du har ett gediget magprogram varje dag. Och övningen situps kan ju vara en bra start. Dock måste jag berätta att det finns många andra övningar som är MYCKET mer effektiva. Faktum är att kan skippa övningen situps helt – om du vill ha en platt mage – och göra andra som ger bättre effekt. Mycket roligare och mycket bättre resultat.

Annons

Situps tränar de ytligare magmusklerna, bland annat musklerna som ger ”rutorna”. Men dessa muskler har inget med platt mage att göra. Och de har inget med att få starkare rygg att göra. Det enda som du blir bra på är att göra situps.

I stället är det den inre magmuskeln som du ska försöka stärka och aktivera. Den går runt kroppen som en korsett. När muskeln aktiveras minskar midjemåttet. Hur får man då kontakt med den? Jo, stå till exempel på ett ben. Lägg händerna vid naveln och känn hur de djupa magmusklerna spänns direkt. Perfekt magträning! Eller sitt vid ett bord och lägg händerna på bordet med lillfingersidan mot bordet. Tryck lätt nedåt. Nu spänns också de djupa magmusklerna. Eller så kan du prova övningen ”båten” som du ser här.

katarina_127
Båten är en bra övning: sitt som på bilden med magen spänd. Eller ta stöd med en fot i golvet för ett lättare utförande.
Foto: Patrik Cederman

katarina_132
Rotera kroppen från sida till sida för variation.

Håll koll på att magen dras INÅT när du jobbar. Alltför många kvinnor spänner musklerna utåt.
Så dra in naveln lätt mot ryggraden och sen tryck mot bordet eller stå på ett ben. Eller stå upp och håll balansen när du åker buss, spårvagn eller tunnelbana. MYCKET bättre övningar för en platt mage än situps.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar