Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hallå! Undersöker du verkligen dina bröst?

16 december 2014

Jag har en undran. Här på bloggen hade jag i början av månaden en fin utlottning av handsken Sensi Femme som hjälper dig som kvinna att känna igenom dina bröst efter knölar. Jag tycker själv det är en fantastisk produkt och var överglad att få möjlighet att lotta ut en handske till mina läsare här på bloggen.

Annons

Jag inväntade stormen av mejl som skulle fylla hela inkorgen. Och väntade. Och väntade. Jag var på Playitas under den veckan och tänkte att det nog bara var att jag inte såg mejlen av någon anledning. Så när jag kom hem letade jag efter mejl. Och letade. Och hittade ett svar. En kvinna som ville vara med i utlottningen. Och hon mejlade in för sent egentligen.

SensiFemme_5730_ask_logo

Jag blev helt paff. Är ingen intresserad av en kanonprodukt som hjälper dig att själv känna igenom dina bröst? För tidig upptäckt är ju superviktigt för att få bra resultat om knölen man upptäcker är elakartad. Eller är det kanske så att alla kvinnor redan känner igenom sina bröst regelbundet och har god känsel i fingrarna och därmed inte tycker att de behöver något bra hjälpmedel?

 

Jag kan säga att jag har slarvat hittills. Verkligen. Jag har slarvat trots att jag har haft många kvinnor i min närhet som drabbats av bröstcancer och genomgått behandlingar. Och jag har tränat flera kvinnor under behandlingen och efteråt. Och jag har mist en vän i bröstcancer. ÄNDÅ har jag slarvat med min egen undersökning. Fast jag VET att det är så viktigt. Hur kommer det sig?

 

Vad är det som gör att jag hela tiden ”glömmer”? Att jag inte prioriterar detta? Det som borde vara bland det viktigaste? Är det kanske för att jag är rädd. Rädd för vad jag skulle kunna upptäcka. Rädd för att det skulle kunna vara elakartat. Rädd för följderna. Så som strutsen gömmer jag huvudet i sanden och låtsas som inget alls. ”Inte händer det mig, inte”…

 

Nu har jag äntligen fått en handske. Det är så klart inget man måste ha. Men för mig fyller den två funktioner:

  1. Den påminner mig om att jag faktiskt ska känna igenom brösten regelbundet där den ligger framme i mitt sovrum. Minst en gång i månaden, gärna vid samma tidpunkt i menstruationscykeln.
  2. Den hjälper mig att känna igenom på ett bra sätt och jag får samma motstånd och ”glid” varje gång.

 

Jag blev så glad att få lotta ut en handske och hade verkligen väntat mig en storm av intresserade kvinnor. Men det kom ett svar. Hur kommer det sig?

Vad gäller för dig?
Självundersöker du dig redan regelbundet och behöver inga hjälpmedel?
ELLER
orkar du inte ens tänka tanken på att du ska göra det? Orkar inte tänka på konsekvenserna? Vill inte veta. Orkar inte med ett ”måste” till?

Men tänk verkligen på att tidig upptäckt är det bästa skyddet! Att upptäcka tidigt gör att många knölar kan tas om hand på ett bra sätt direkt. Så det inte blir skadligt. Så du överlever. Så de inte sprids. Och du måste känna igen dina egna bröst för att kunna upptäcka förändringar. Framför allt är det viktigt vid hormonförändringar som kring graviditet.

 Sensi Femme logo

Det där med att ”min partner/sambo/särbo/man får sköta undersökningen när han/hon ändå klämmer på mina bröst”, det köper jag inte. Tänk att lägga det på någon du verkligen gillar och har nära. Tänk om du sedan får en knöl som inte upptäcks i tid. Snacka om att ge dåligt samvete till den man har närmast. Att han/hon inte upptäckte i tid, inte kontrollerade tillräckligt noggrant.
Din kropp är ditt ansvar. Din hälsa är din egen. Sen kan man så klart alltid be om hjälp.

Om du vill ha en handske tycker jag du ska beställa en på www.sensifemme.se Skriv in ”MammaMage” i kommentarsfältet. Då går 15 % av handskens pris direkt till bröstcancerfondens arbete.
Jag har via mitt företag MammaMage inlett ett samarbete med Sensi Femme och vi lägger gemensamt pengar till forskningen för varje handske som säljs i MammaMages namn. Så gör dig själv en tjänst, liksom forskningen. Den perfekta julklappen!

Börja undersöka dig själv. En gång per månad! Det tar några minuter. 12 gånger om året! Om du inte heller vet (det visste inte jag) hur man ska göra så följer det med instruktioner i handskens paket.

Kom igen nu tjejer! Vi måste ju ta hand om oss själva. Det behövs så lite! För att få så mycket. Eller är det kanske bara jag som är den enda som inte har undersökt mig själv regelbundet. I så fall säger jag ett stort ”grattis” till er alla andra som redan är där.

P.S. Om du undrar så tjänar jag (eller MammaMage) inte en krona på brösthandskarna som säljs via Sensi Femme. Jag ger dessa kronor till Bröstcancerföreningen (BRO).

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar