Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Kortärmigt och vantar bättre än långärmigt

12 december 2012

För att hålla värmen vid motion ute när det är kallt är det viktigt att vara varm om händer och fötter. Vid studier har man sett att man håller värmen bättre utomhus vid motion om man har kortärmad tröja  och vantar, än om man har långärmad tröja men går utan vantar. Men så klart ska man inte gå klädd i kortärmat när det är minusgrader ute, men det är intressant att händerna och fötterna är så viktiga värmekällor. Så på med vantar. Och håll fötterna torra och varma. Och så klart mössa!

Annons

Så min kollega Peter som springer mycket på vintern har helt rätt. I går hade han vantar, mössa, varmt på överkroppen och… kortbyxor! Trots snö och kyla. Det var sista dagen sa han i och för sig. Men han bevisar lite forskningen – man fryser mindre om händer och fötter är varma.

Man har även sett att det är viktigt med temperaturen på ”core” dvs bålen, och då den inre temperaturen. I varmt klimat har man sett bra effekt av att dricka isdryck, typ slushies det vill säga dryck med finkrossad is. Här ska man då dricka den isig så att magen kyls inifrån. Det ger en bra sänkning av kroppstemperaturen när man tränar.

På motsvarande sätt är det bra att värma kroppen inifrån vid kall väderlek, och då genom exempelvis te eller annan varm dryck.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar