Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hälsan går före loppen

29 maj 2013

I går bestämde jag mig slutligen. Jag avstår både Sthlm marathon i år, liksom Åre Extreme Challenge. Anledningen till det är att jag väntar på utredning av en del extraslag som jag har haft i hjärtat sedan i januari i år.

Annons

Personligen tror jag inte att extraslagen – eller hjärtrusningarna som det handlar om – är något farligt. Men samtidigt är det lika bra att kolla upp det innan man belastar hjärtat för mycket. Hjärtat känns ju som ett bra organ att ha med sig resten av livet också :).
Jag tror hjärtat skuttar iväg som en följd av för mycket press och stress. Inte för att jag är en person som stressar upp mig men det har under flera år varit mycket stress privat. Och när jag äntligen trodde att jag var någorlunda i mål så blev min mamma dålig. Hon har varit stort stöd och mycket hjälp för mig, och det var lite som att rycka undan mattan. Och sen gick hon bort.

Samtidigt finns det kvinnor som dött plötsligt i min släkt i 40+ åldern, så då känns det viktigt att utreda hjärtrusningarna. Fast de kvinnorna hade en helt annat livsstil än vad jag har – vilket troligen inte är oviktigt.

Mitt hjärta kan rusa iväg fast jag är helt stilla, ligger och vilar, sitter eller står. Inga oroande tankar, ingen stressituation eller något. Hjärtat bara klappar iväg. Oftast några sekunder bara, men ibland någon minut. Flera gånger per timme. Jag kan vanligen styra det via andningen, eller via att hosta till.  Jag har de senaste månaderna dragit ned tempot och har mer lugn och ro omkring mig. Det har gjort att rusningarna inte kommer lika ofta, vilket känns positivt. Men de är där.
Däremot har jag inga känningar när jag tränar eller motionerar, då slår det som en klocka. Så just nu motionerar jag lugnare och på en sån nivå att det känns bra. Inga maxrusher, inga maxpulser, utan med kontroll.

Foto från Polar Pulsklockor
Jag har varit på ultraljud och det visar ett perfekt fungerande hjärta som ser superbra ut. Och vanliga EKG visar inget speciellt. Eventuellt kan det vara för snabb överledning mellan förmak och kammare, samtidigt som jag kanske alltid haft det. Jag har ju inget att jämföra mot. Vilopuls på 37 och blodtryck på 90/60 fungerar fint. Men under de korta EKG tiderna har jag inte heller haft några hjärtrusningar.

Så nu väntar jag på en apparat att ha på mig under en hel vecka för att registrera EKG. Jag får den i mitten av juni. Blir spännande att se hur en sån manick ser ut. Och vad den visar.

Att jag skriver om det här på min blogg beror på att jag har märkt att det är många män och kvinnor i min ålder som har upplevt liknande, när jag har börjat prata om mina besvär. Hör du till dem? Skriv gärna en rad då. Ofta är det stress i omgivningen och livet som har utlöst extraslagen eller rusningarna. I takt med att livet sorterats upp och personen tittat på sin stresshantering har slagen klingat av. Men ofta är det något som ligger kvar länge efteråt.
Jag har ju här på min blogg annonserat mina träningsmål under sommaren (maran och Åre Extreme), och då vill jag ju berätta varför jag inte kommer att köra dem.

Jag känner att jag är lite klok just nu. Vuxenpoäng helt enkelt. Att jag skippar loppen och tänker på kroppen. Jag håller ofta föreläsningen:” Ta hand om din kropp, var ska du annars bo?” och det är en bra fras att tänka på och leva efter. Så jag tar nu lite extra hand om min kropp.

Jag skriver mer här på bloggen framöver vad som händer och sker. Hur som helst så mår jag fint!
Jag tackar gärna ja till de uppdrag som jag ser passar in och som fungerar i mitt schema, fast jag tänker till lite klokare i min planering. Så dra dig inte för att höra av dig till mig om det gäller jobb och uppdrag. Jag har förmågan att säga ”nej” om det inte går, eller titta framåt om det går att skjuta på.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar