Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hälsovecka i skolan

16 oktober 2014

Tänk så underbart att man har en hälsovecka i skolan. Varje dag startas med rörelser på skolgården, de har lektioner om hälsosam mat, pratar rörelse och motion extra mycket och de får med sig uppgifter. Underbart!

Annons

I går skulle de ha med sig en nyttig frukost till skolan och de skulle prata kring det. En i min 11 årings klass hade missat att frukosten skulle vara nyttig så han hade med sig det vanliga: två skivor vitt rostbröd – en med marmelad på och en med nutella. Jag trodde min son skojade när han berättade det. Att han ironiserade. Äter barn verkligen sådana skräpfrukostar? På riktigt?

Jag hade skämtat med mina barn om att de skulle ta med sig sockrad yoghurt med sockerflingor, vit formfranska med marmelad och sedan oboy till det. Att det skulle vara ett skoj skämt. Men det behövdes helt klart inte – någon hade med sig det och äter tydligen det varje morgon.

Sen är det intressant med informationen som ges. Inför frukosten skulle barnen ha med sig mörkt bröd för det är nyttigt. Men då tänker man inte på att mycket av det mörka brödet är mörk endast för att det finns mörk sirap i degen. Att sirapen ger den mörka färgen. Det har inget att göra med att det är nyttigt eller innehåller fullkorn. I stället är det väl osötat helkornsbröd man bör leta efter.

Förra året pratade de om gamla sanningar som att fett gör dig fet, smör är inget bra utan lättmargarin är det, man ska hellre använda lättprodukter som barn i stället för helprodukter… Det gav många bra diskussioner här hemma, men lite trist att barnen matas med felaktigheter.

Samtidigt som det är underbart bra med en hälsovecka är det lite synd att det bara är en vecka som är extra hälsosam. Man skulle vilja att alla dagar kunde starta så här och alla veckor ha hälsofokus.

Imorgon ska de ha ett fruktlopp – välj en färg (som röd, grön, gul) beroende på hur fort du vill springa. Det viktiga är att ta sig runt, inte vem som ”vinner”. Det blir intressant att höra om barnen kommer att ha det fokuset under fruktloppet.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar