Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Halva jordens befolkning överviktiga om 15 år?

21 november 2014

Vilken rapport! Så deprimerande. Eller i stället bör man väl se den som full av möjligheter. Men ändå. Hur tusan kan det bli så här och hur kan man vända utvecklingen?

Studien som det pratas om just nu kommer från McKinsey Global Institute, som främst forskar kring global ekonomi. Jag har inte i detalj studerat hur studien utförts eller kriterierna i den är, men den pekar på en skrämmande utveckling: med dagens utveckling spås att halva jordens befolkning kommer att vara överviktiga år 2030. Alltså om 15 år. Halva!

Annons

* I dag är den siffran 30 % (överviktiga eller feta). Det är 2,5 gånger fler än personer som är undernärda i världen.
* Övervikt står för cirka 5 % av alla dödsfall i hela världen. * I dag kostar problemen kring övervikt och fetma lika mycket som rökning. Eller lika mycket som väpnade konflikter och terrorism!
* Man beräknar att övervikt och fetma redan idag kostar runt 2 triljoner dollar

Rent ekonomiskt kommer det här att påverka världen genom att kostnaden för välfärdssjukdomar  – som typ 2 diabetes, hjärt- och kärlssjukdomar, viss cancer – kommer att stiga i takt med att sjukdomarna blir allt vanligare. Parallellt spår man att den vuxna befolkningen kan arbeta färre dagar under året vilket minskar skatteintäkterna.

JAMEN FÖR I H-E, KAN MAN INTE BROMSA DET HÄR PÅ NÅGOT SÄTT?

Det är den frågan som skriker i mitt huvud. Hur tusan ska vi ändra på det här?

Ett förslag som forskarna lägger fram är att man bör minska på portionsstorleken. Det är en av de mest effektiva redskapen verkar det som när det gäller att begränsa övervikt.

1411 begränsa övervikt kopia

Samtidigt har vi ju ett individuellt ansvar. Vi kan ju faktiskt inte bara sitta stilla och vänta på att staten, myndigheterna, WHO eller någon annan ska ordna portionerna åt oss, lagstifta om innehållet i mat, eller något annat.  Vi måste ju ta ett eget ansvar och ta hand om oss själva! Det är DIN kropp! Ingen annans.

Jag vet att det finns sjukdomar som påverkar ämnesomsättningen och vikten på olika sätt, men majoriteten av alla dessa kommande överviktiga personer har inte sådana rubbningar – tror inte jag i alla fall.

Vad sägs om att se över SJÄLV vad vi äter? Se över SJÄLV hur vi rör på oss? Se över SJÄLV balansen i kroppen?

wall e kopia

Bild från disney.wikia.com

 

En av mina favoritfilmet är Wall-E som gick för några år sedan. Jag gillar den dels för budskapet – vi människor skräpar ned jorden så den förstörs. Och så gillar jag den för att den så skrämmande visar på en fiktiv verklighet: vi människor körs runt på bårar, kommunicerar med varandra via skärmar, ligger som stora sälar på båren med fötterna som små oanvända utskott som ingen vet vad man har dem till.

video.yahoofinance.com@75a860d5-ebf4-3351-899d-0d669e9bf1aa_FULL

Bild från yahoo screen

 

Och ramlar man av sin bår så måste en robot komma för att baxa upp en igen. Röra på sig själv? Nej, inte alls. Mat finns genom att man säger till skärmen – så kommer en robot med all mat och läsk man vill ha.

Snart är vi där! Eller?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar