Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Hantlar för att starta

9 december 2010

Jag undrar hur stor vikt man skall ha på hantlar när man börjar, och ett bra program för detta eller tips. En andra fråga gäller gummiband, finns det bra nybörjarövningar för detta. Tack på förhand /Agneta

Annons

Hej!
Tack för ditt mejl. När det gäller hantlar är det svårt att säga vilken tyngd du ska ha eftersom det avgörs av hur stark du är och vilka muskelgrupper du ska träna med dem. För större muskelgrupper, som ben och säte, krävs tyngre vikter för att det ska kännas. Medan du måsta ha lättare om du tränar axlar och armar.

Generellt kan jag rekommendera att du som kvinna kan starta med 3-4 kilo för armar och 2-3 kilo för axlar beroende på vilka övningar du väljer. Du kan även klara dig med 3-4 kilo på axlarna men då blir utbudet mer begränsat. Tänk på att det inte alltid gäller att lyfta så tungt som möjligt utan att utföra rätt rörelse så de muskler du vill träna aktiveras.

Det finns även hantlar som går att ändra tyngd på. De är något dyrare än de vanliga med fasta viker men vet du att du kommer att träna lite mer med hantlarna så är det ett bra alternativ.

För övningar är det bäst att du letar i olika böcker. Eller söker på www.youtube.com Där finns många bra övningar. Det gäller både hantelövningar och gummiband.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar