Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Har jag högre maxpuls?

25 mars 2013

Hej,
jag har tränat lågintensivt i många år med bl a mil-promenader 2-4 ggr/vecka, cykel till/från jobbet, rörlighetsträning och yoga 2-3 ggr/vecka. Styrketräning under perioder. Just nu har jag ett rörligt jobb och går ca 10-12000 steg/dag.

Annons

Har börjat förstå att det är bra med lite intensivare träning ibland och började med spinning 1 gång/v för något år sedan. Nu har jag prövat pulsspinning för effektivare träning men blir inte riktigt klok på det här med maxpuls. Är kvinna 55 år, och började med att ställa in maxpulsen enligt ålder i maskinen. Det blev 172 enligt formeln, men jag kom upp i ”rött” när de andra låg på grönt. Det blev alltså för liten ansträngning men det var ett härligt pass och jag kände mig jätteduktig. Höjde de kommande passen till 182, och sedan till 188. Tror att min rätta nivå kanske ligger någonstans däremellan. Kunde konstatera att jag kom upp i puls 176 i slutet av de senaste passen och då var jag rejält tagen efteråt. Ska jag utgå från det värdet och lägga på 10% för rätt maxpulsinställning? Hur ska man tänka egentligen?

Jag tävlingsimmade i ungdomen och verkar ha kvar förmågan att ta ut mig till max. Det är lättare att ta i för mycket än för lite på spinningen. Hur ska man ska tänka kring det?! Mitt mål med träningen är att må så bra som möjligt även när jag blir äldre.

 

Hej!
Det stämmer det du säger – att det är bra att även komma igång med mer intensivare träning för att komplettera lågintensiva pass.

Maxpulsen kan som sagt variera mellan personer. Du kan helt klart ha en högre maxpuls än ”normalt” för din ålder. Dessutom skiljer sig maxpulsen åt mellan olika aktiviteter.

Det bästa för dig är att göra ett maxtest, eller ett test där din maxpuls kan beräknas. Men om du är van att träna hårt och du är frisk i övrigt kan du säkert göra ett riktigt maxtest. Då får du fram värden för just dig.

Annars bör du träna efter känslan. Om det känns lätt ansträngande ligger du vanligen kring 60% av ditt max. Känns det ansträngande så ligger du runt 75-85 % av maxpulsen. Känns det extremt jobbigt ligger du högt upp. Som motionär behöver du inte pressa dig till puls på över 95 % av maxpulsen, när ditt syfte är att må bra och ”orka” bli äldre.

För att mäta pulsen under ett pass behövs en pulsklocka, som du vet. Tänkte bara skriva det för alla läsare som kanske undrar.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar